torstai 11. huhtikuuta 2013

Top Gear



 Itseäni ei autot juuri kiinnosta. Ne on etenemisvälineitä A:sta B:en sekä takaisin ja kunhan pysyy kasassa sekä liikkuu ja pysähtyy niinkuin pitääkin niin aivan sama millä ajaa. Mutta silti tätä jaksoi katsoa kaikki kaudet, 18 ja 19. lähetys on vielä kesken, suht nopeaan tahtiin. Ja nämä ovat siis vuodesta 2002 lasketut kaudet. Mutta kun on kyse britti- eikä jenkkisarjasta niin jaksoja on 6 - 10 per kausi ja niitä on kaksi vuodessaan, ainakin tämän tapauksessa, talvi ja kesä.

 Sarja sai alkunsa jo 1978 ja Jeremy (What Could Possibly go Wrong?) Clarkson on ollut mukana alusta lähtien Tiff Needellin siirtyessä 5th Geariin ja nykyinen kolmikko on ollut kasassa jo 10 vuotta, Richard (Don´t Say That!) Hammond on ollut uudessa sarjassa myös alusta ja James (Oh Cock) May tuli mukaan toiselle kaudelle korvaamaan turhan oloisen Jason Dawen. Jokainen juontajista on omanlaisensa persoona joiden sterotypioita hyödynnetään surutta mutta onnistuneesti. Tietty rentous on ollut alusta lähtien ja ainakin ensimmäiset kuusi kautta oli "käsikirjoittamattomia" sillä sarja voitti parhaan ulkomaisen käsikirjoittamattoman dokumentaarisen sarjan Emmyn niihin aikoihin. Nykyään jos ei dialogia nyt sanasta sanaan kirjoitetakaan niin erilaisten kokeilujen tarina on varmasti olemassa, en usko että esim Marauderilla ajoa Johannesburgin keskustassa voisi suorittaa tehdyllä tavalla ilman ennakko suunnittelua niinkuin lukuisia muitakin.

 Sarjassa pääsee aikuiset lapset leikkimään ympäri maailmaa pohjoisnavalle, Botswanaan, Boliviaan, Japaniin, Kiinaan, Vietnamiin ja kaikki mantereet taitaakin olla jossain muodossa tuttuja mutta parhaita juttuja ovat tietysti omituiset kokeet joissa mm rakennetaan avaruussukkula Reliant Robinista, ylitetään Englannin kanaali Toyota Hiluxilla, rakennetaan asuntoautoja vehkeistä joita ei ole tarkoitettu moiseksi, ajetaan romurallia mm asuntoautoilla ja busseilla, käydään haasteita ja kisoja auto vs "jokin mikä ei taida asiaan kuulua mutta viihdearvot ovat kohdallaan".

 Täysin ongelmatonta ei sarjan teko ole ollut sillä lehdistö ja ympäristönsuojelu järjestöt ovat ottaneet ohjelman hampaisiinsa ja kun on brittilehdistöstä kyse niin juontajathan ovat syypäitä ilmastonlämpenemiseen yms kun kehuvat polttomoottorisia vehkeitä, hybridien ollessa huijausta ja sähköautot hankalia. Näinhän tietty on mutta kun kaiken pitäisi olla niin poliittisesti korrektia ituhippeilyä niin ei siihen sovi moinen käytös. Hybridit ja sähköautot tulee joku päivä olemaan muutakin kuin huijausta ja omantunnon kalliita "parannuskeinoja" mutta tämän hetken todellisuus on muuta.

 Vaaratontakaan ohjelman teko ei ole ollut sillä Hammond oli lähellä kuolemaa joitain vuosia sitten kun ajo vehkeellä jolla on tehty brittien nopeusennätys meni pahasti pieleen renkaan puhjetessa  ja vauhdin ollessa 463 km/h. Tuloksena muistinmenetys ja kuukausien sairaalassa olo ja pienempää vauriota on tullut kaikille. Ja jenkkien raamattu vyöhykkeen läpiajo oli vähällä käydä hengenpäälle kun autot, joiden kylkiin oli kirjoitettu homoseksuaalisuutta ihannoivia lauseita, piti tankata eli pysähtyminen oli pakollista paikallisten saadessa raivokohtauksen ja juontokolmikon päästessä karkuun niukin naukin takaa-ajon saattelemana. On se jumala niin rakastava kun sallii omissa nimissään agression ja vihan.

 Joukossahan on tietty neljäs jäsen, The Stig, joita on menossa ainakin kolmas sillä ensimmäinen "kuoli", toinen päätti kirjoittaa elämänkerran jossa paljasti henkilöllisyytensä (on rallikusi / stunt ajaja / armeijan erikoisjoukkojen ajo-opettaja) ja nykyinen on "kuka lie". Välillä liikkui huhuja että The Stig olisi Michael Schumacher ja tätä uskomusta ruokittiin jonkin aikaa antaumuksella.

 Sarjasta on myös jenkki, aussi ja saku versiot joista jenkit vesitti omansa kun sananvapauden pelossa ei voi sanoa asioita suoraan ja sakut ei ole hauskoja. Eivät ole koskaan olleet, eivät tule olemaan. Aussiin pitää tutustua sillä juontajat vaikuttivat hyviltä vieraillessaan kaiken aloittaneessa sarjassa.

 Jos tuntuu siltä ettei jaksa katsoa autojen testauksia joissa on hauskoja juttuja niin kannattaa sitten katsoa vaikka kokoelma jaksoja mielenkiintoisine "testeineen" joista on tiede kaukana ja matkoineen alueilla joilla ei ole autoja ennen käynyt tai ollaan muutoin äärirajoilla. Joka tapauksessa rento sarja joka viihdyttää vaikka väliin tuleekin ikävää asia tietoa.

8/10

IMDb

Top Gear

Trailer (Sen tapainen)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti