keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

The Evil Dead


 Kun viisi kaverusta menee viikonlopun viettoon ränsistyneelle mökille keskellä ei mitään niin kukaan heistä ei osannut odottaa tulevia. Kun illallisen aikaan kellariin menevä luukku aukeaa itsestään niin kaikkea mikä löytyy ei pitäisi tuoda ylös, tutkia saatika kuunnella. Mutta kun muinaisten sumerialaisten Naturom Demonto kirjasta nauhalle luetut loitsut tuovat metsään uutta elämää niin edessä on yö jollaisesta ei noin vaan selvitä.

 Pakkohan tämä oli vielä ainakin kerran katsoa ennen kammoksumani remaken näkemistä sillä itselleni tämä on Se elokuva joka sytytti innon kauhuun noin 9-vuotiaana. Katsoin tämän seinänaapurin luona molempien vanhemmilta salaa koulun jälkeen, päivällä siis, ja vaikka osa elokuvasta varmaan jäikin näkemättä niin vaikutukset kantaa hedelmää vielä nykyäänkin.

 Mainittakoon sen verran että nimenä oli silloin Kauhun Riivaamat ja vaikka olikin ennen videolakia eli K-18 (vai lukikohan tämän kannessa K-20, sellaisiakin kun oli aika monessa) niin silti sitä versiota oli leikelty kymmenkunta minuuttia erään Lauri Mauritz Harjolan toimesta, käskettynä kylläkin. Katsoin saman leikellyn version pari vuotta myöhemmin uudestaan ilman sormien aiheuttamaa hämärtymistä ja kun noin 13-14 vuotiaana sain käsiini kreikkalaisen Book of the Dead-nimellä liikkuvan version, joka oli silloin ainoa leikkamaton PAL-formaattinen, niin koko kokemus oli jälleen uusi ja takuulla yhtä tehokas kuin alunperin.

 Leffa on tunnelmallinen, armoton ja raaka jota tukee hyvät ja sympaattiset hahmot sekä Raimin kameran käyttö ja sysimusta huumori, mutta myös raakile sillä rahaa oli vähän käytössä joten mitään hienostelua ei voinut tehdä. Tämä tuo elokuvaan ehdottomasti oman lisänsä, jopa uskottavuutta vaikka efektit onkin osittain kömpelöt, tehon ja tenhon tullessa muistakin asioista.

 The Evil Dead kuuluu henkilökohtaisiin suosikkeihin jonka katsomiskertoja en osaa sanoa, veikkaan ettei kuusikymmentä kauaksi jää, niistä noin 40 alle parikymppisenä kun sana kiiri kaveriporukoissa että omaan leikkaamattoman version josta kaikki halusi kopion niin siinä samalla vuorosanat tuli tutuksi.

 Jos tämä kiinnostaa jotakuta enemmänkin niin suosittelen lukemaan Bruce Campbellin If Chins Could Kill-kirjan sillä kun kyseessä on elokuva joka käynnisti miehen uran niin tätä käsitellään siinä aika paljon. Ja suosittelen sitä kyllä muutenkin elokuvista kiinnostuneille tai glamourista haaveileville, totuus on useasti vähemmän hohdokasta.

10/10

IMDb

The Evil Dead

DVDCompare

DVD

BluRay

Trailer



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti