tiistai 16. huhtikuuta 2013

The Unnamable


  Mikä onkaan hirviöelokuvan pääsääntö? Älä näytä hirviötä liian aikaisin saatika selvästi. Ja mikäs se siinä kannessa niin nättinä komeilee?! Voi Jeebus.

 Joskus 1800-luvulla nainen synnyttää hirviön, kuollen itse tapahtumassa isän jäädessä hoitamaan lasta. Mutta kasvettuaan vekara ei enää viihdy lukkojen takana, veikkaan teinivuosia, ja tämä tappaa isänsä. Ruumiin löydyttyä paikallinen pappi määrää talon sinetöitäväksi ja paikasta tulee kummitustarina, legenda jota vältellään. Mutta kun Nimettömyyden määritelmästä keskustelevasta M.U:n opiskelija kolmikosta yksi päättää jäädä taloon yöksi niin suivaantunut kersa puolustaa kotiaan. Mutta jostain syystä juuri tänä vuonna, noin 300 vuoden suhteellisen rauhallisen oleilun jälkeen, huonosti näytteleviä opiskelijoita vaan lappaa ovesta sisään.

 H.P. Lovecraftin novelliin perustuva elokuva ja kun novelli on vain noin 8-10 sivuinen painoksesta riippuen niin muutoksia tietysti on. Henkilöhahmoja on lisätty kun kirjoitetussa versiossa on vain kaksi kaverusta liki loppuun saakka ja novelli onkin periaatteessa käsitelty noin 20 minuutin kohdalla, muunneltuna sillä elokuvaan lisätty tarinan jatko vaatii moista. Mutta jatkoa on kirjoitettu liikaa sillä vaikka kesto on suht lyhyt niin karsiminen olisi ollut paikallaan.

 Eikä muutoksetkaan minua häiritse mutta se että leffa on roskaa, häiritsee. Ok, novellikaan ei ole parhaimmistoa merkittävimmän modernin kauhun vaikuttajan annista niin kyllä siitä nyt olisi parempaakin saanut aikaiseksi. Mutta HPL:n nimi oli näihin aikoihin tulossa taas ihmisten tietoon laajemmalti niin nimellä saatiin myyntiä, tasosta huolimatta.

 Kuvaus, ohjaus ja musiikki ovat näyttelysuoritusten tavoin tusina laatua mutta efektit kestää ainakin vilaukselta katselun ja vaikka koko teos on roskaa niin kumminkin välillä hauskaa ja viihdyttävää roskaa. Mutta ei tarpeeksi.

PS: Edellinen Lovecraft filmatisointi.

5/10

IMDb

The Unnamable

DVDCompare

DVD

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti