maanantai 8. huhtikuuta 2013

Bloodbath at the House of Death


 Elokuun kahdestoista, 1975, torstai. Parin päivän tarkkuudella. Hautakiven kartanolla, joka on bisnesmiesten viikonloppujen viettopaikka ja tyttöjen kesäleiri, tapahtuu massamurha jossa kuolleiden määrästä saadaan aikaan jopa laulu.

 Nykypäivänä, eli 1984, Britannian hallitus määrää kahdeksan paranormaaleiheihin asioihin erikoistunutta "tiedemiestä" tutkimaan mikä talossa voisi olla vialla sillä parisataa vuotta sitten tapahtui vastaavanlainen tapahtuma ja kaiken muun lisäksi paikalla on radioaktiivista toimintaa. Paikalliset suhtautuvat vieraisiin suopeasti vaikka itse ovatkin outoa sakkia joilla kaikilla on samanlainen merkki jossain päin kehoa, koirillakin. Ja kun joukkio on kokoontunut talolle niin tapahtumat ottavat pian vallan.

 Vitsit alkavat jo ennen alkutekstejä ja tahti on tasainen loppuun asti huumorin ollessa hyvin peri brittiläistä, kuivakkaa ja sopivan mustaa pikkutuhmalla ja hiukan roisimmallakin menolla höystettynä. Tätähän mainostetaan kotelon takakannessa "Alkuperäisenä Scary Moviena" ja kauhugenrelle tässäkin irvaillaan. Huomattavasti paremmin kumminkin kuin vertauksen kohteessa sillä Scary Moviet tappoivat amerikkalaisen komedian ja varsinkin parodian täysin.

 Siinä missä juuri mainittu komedian tappaja ottaa kohtauksia suoraan parodioivista kohteista, liimaa niitä putkeen ja yrittää saada jonkinlaisen tarinan aikaiseksi niin tässä parodia on yleismaallisempaa vaikka joitain kohtauksia tunnistaakin, jopa kauhun ulkopuolelta. Tarina on yhteläinen johon on ripoteltu mm Amityvilleä, E.T:tä, Jawsia, Carrieta, The Shiningia, vanhoja Universalin kauhuhittejä sekä tietty brittien omia kauhutuotoksia, selkeimpänä osoituksena Vincent Pricen mukana olo, vaikka Mr. Price ei itse pitänytkään lopullisesta tuotoksesta.

 Kenny Everett oli aikansa suosituimpia koomikkoja ja muistankin miehen TV-shown. Everettistä kertoo paljon se että hän oli avoimesti homoseksuaali aikana jolloin moista pidettiin virallisella tasolla sairautena ja syy miksi hän sai potkut BBC Radio 2:lta oli tällaisessa vitsissä: When England was a Kingdom, we had a King. When we were an Empire, we had an Emperor. Now we´re a Country an we have Margaret Thatcher. Eli ajat eivät olleet kovinkaan helpot tälle vuonna 1995 kuolleelle koomikolle.

 Leffan suomennos oli Lisää Verta Pyttyyn Pojat!. Näin luki omassa, alkuperäisessä VHS:ssä enkä muista nähneeni missään versiota jossa olisi ollut tämä Imdb:n tarjoama Hautakiven Kartano-nimi. Tällä ei ole väliä sillä leffa on hauska nimellä kuin nimellä.

8/10

IMDb

Bloodbath at the House of Death

DVDCompare

DVD

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti