torstai 18. huhtikuuta 2013

The Boston Strangler


 Kesäkuun 14. 1962 Bostonin Kuristaja iski ensimmäisen kerran ja viimeisen kerran tammikuun 4. 1964. Uhreja oli yhteensä 13 ja ikähaarukka 19 - 85 vuotta eikä ihon värilläkään ollut väliä. Syyllistä etsittiin kaikkialta yhtä tehokkaasti kuin Andrei Chikatiloa Neuvostoliitossa. Eli täysin vääristä paikoista ja kulttuureista, homeseksuaalien ollessa ensimmäisenä epäiltyjen listalla. Vasta sitten siirryttiin oikeiden seksuaalirikollisten listaan median ollessa nykyaikaan verrattuna hillitty ja asiallinen. Uskomatonta että niin on joskus ollut mutta itsetunnustanut syyllinen löytyi lopulta tyystin muualta.

 Tarina lie tuttu monelle joten jos katsoo elokuvan kannalta niin leffa on hyvin realistisen oloinen ajankuva poliisin sekä median työskentelystä ja sarjamurhaajan vaikutuksesta yhteiskuntaan. Dokumentaarinen, liki uutismainen, kuvaustyyli, ei siis mockumentary tyyli, tuo lisä uskottavuutta ajojahtiin ja leffahan tehtiin DeSalvon ollessa vankilassa tuomittuna raiskauksista. Näistä murhistahan ei häntä saatika ketään muutakaan koskaan tuomittu eikä edes syytetty.

 DeSalvon syyllisyys on jälki käteen kyseenalaistettu ja hyvistä syistä. Kyllä, hän tiesi asioita joita ei julkisuudessa murhista paljastettu mutta kun mennään kuulustelu nauhoissa taaksepäin niin kysymykset on sen verran huonosti suunniteltu että niistä voi päätellä jo jotain. Kaikkia yksityiskohtia ei varmaan kukaan voi muistaa mutta hänellä meni uhrit sekaisin, milloin ja miten tappoi kenetkin ja mitä teki jälkikäteen. Fyysisiä todisteita ei ollut kuin puremajälki mutta DeSalvo oli varmuudella Green Man nimellä kutsuttu raiskaaja joten oliko uhri joka puri, ja selvisi elossa, potentiaalisen murhan vai raiskauksen uhri?

 Yleensä sarjamurhaajien teot vain pahenee, alkaen kastemadon kidutuksesta ja siitä pahoinpitelyihin sekä raiskauksiin mutta olettaen että DeSalvo oli syyllinen niin hän meni takapakkia. Aloitti murroista kyllä mutta siirtyi tappamisesta raiskauksiin joiden uhreja hän ei lyönyt saatika tappanut? Hullun aivoituksia on tietty mahdotonta selvittää varsinkin kymmeniä vuosia kuoleman jälkeen joten Albert saattoi olla poikkeus säännöissä. Tunnustuksen hän teki vankilassa mutta moni miehen tuntenut on sanonut että DeSalvo olisi ollut rahan sekä julkisuuden perään ja leffa tosiaan tuli hänen elinaikanaan sekä kirjoja jahdissa olleilta poliiseilta, asianajajilta ja syyttäjiltä joten huhut salaisista sopimuksista liikkuu edelleen: Tunnusta niin rikastut. Koruja DeSalvo teki myyntiin vankilassa ollessaan joten ainakin jotain tienestiä tuli.

 Muutaman vuoden jälkeen Albert kumminkin alkoi perumaan sanojaan ja alle vuorokautta ennen jonkin suuren paljastuksen ajankohtaa hänet löydettiin murhattuna vankilan sairasosastolta. Ketään ei tuomittu siitäkään. Jos DeSalvo ei ollut syyllinen niin syyllinen saattaa olla vieläkin jossain. Jos taas oli niin aivan sama vaikka joku päästikin päiviltä. Ja sarjaraiskaaja kumminkin varmuudella niin joutikin kuolla. Ongelmaksi jäi epävarmuus ja ihmismieli haluaa varmuuden.

 Elokuva tarjoaa asioista näkemyksen vain muutama vuosi tunnustusten jälkeen ja voi hyvinkin olla totta. Joka tapauksessa hyvä, tunnelmallinen elokuva jossa vahvat näyttelijät näyttävät osaamisensa ja ohjaaja oli aikaansa edellä DePalman matkiessa liki kaiken ylistettyyn (syyttä) Carrieen.

7,5/10

IMDb

The Boston Strangler

DVDCompare

DVD

BluRay

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti