sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Zombie Holocaust


 Joku varastaa New Yorkilaisen sairaalan ruumishuoneen kalmoista osia mutta poliiseillekaan ei voi ilmoittaa sillä sairaalan maine kärsisi, ei edes siinä vaiheessa kun vasta osastolle kuolleelta viedään sydän. Syyllisen kiinnijääminen on toki väistämätöntä eikä kaveri suostu elävänä kiinni jäämään mutta viimeiset sanat hän toki sanoo: Kitoh. Sana tarkoittaa Jumalan Saarta ja koska syyllinen oli kotoisin Molukeilta, eikä sairaalan tapahtumat olleet ainutlaatusia, niin viranomaisia kiinnostaa löytää syyt tapahtumien taustalta. Ja Kitoh niminen saarikin on olemassa...

 Tai Kito tai Keto, riippuu mistä lähteestä tietoja lukee mutta Suomentaja oli Kitoh-sanaa käyttänyt niin mennään nyt sillä. Kun Zombie Flesh Eaters menestyi loistavasti Dawn of the Deadin varjolla niin italialainen eksploitaatio mylly käynnistyi ja zombie-elokuvia tuli saapasmaasta paljon. Tarina niissä oli monesti liki samanlainen vaikka joissain olikin joku oma pikku koukkunsa ja taso oli tietysti hyvin vaihteleva.

 Tässä se "Oma koukku" on yllättävänkin toimiva mutta itse tarina muistuttaa paljon tuota jo mainittua Lucio Fulcin klassikkoa. Eli eksploitaatio elokuvasta on tehty eksploitaatio elokuva ja kun on lähdetty hyödyntämään muiden teoksia niin sekaan on otettu lisäyksiä kannibaalielokuvista ja onhan musiikitkin "lainattu" Joe D'Amaton Emanuelle and the Last Cannibalsista jossa esiintyvä Laura Gemser sai aikoinaan aikaan hassuja ajatuksia varhaisteinille Nurisijalle.

 Zombie Holocaustin tehosteet ja verisyys on kumminkin tämän elokuvan voima, olkoonkin että se voima on roskaviihdettä, eikä paljasta pintaakaan ole arasteltu. Näyttelijät eivät juurikaan ilmehdi ja dubbaukset (alkuperäiskieli kun on ollut jälleen Italia mutta kannibaalit puhuivat jopa tässäkin versiossa vietnamia) on tehty näkemässäni versiossa, Another Worldin Suomi julkaisu, niin ja näin mutta toimivasti kumminkin. Dialogin taas olisi voinut kirjoittaa vaikka George Lucas sillä se on hyvin tönkköä.

 Tehosteiden taso on paikoitellen surkuhupaisaa, esimerkiksi kun eräs hahmo hyppää ikkunasta niin alastulo on tietysti kuvattu nukkea käyttäen. Kenties olisi ollut parempi tehdä leikkaus noin sekunttia aikaisemmin sillä nuken käsi lähtee irti ja kun maassa makaavaa sitten näytetään niin molemmat kädet ovat edelleen paikoillaan.

 Eli Zombie Holocaust on roskaelokuva ja jopa kohtalainen sellainen mutta elokuvansa vakavasti ottavalle se ei sovi. Minulle leffa toimi vuosien jälkeen edelleen.

7/10

IMDb

Zombie Holocaust

DVDCompare

DVD

BluRay

Trailer (SPOILER ALERT!!!)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti