lauantai 14. maaliskuuta 2015

Dracula


 Lucy Westenra on suostunut Arthur Holmwoodin kosintaan mutta kun Arthurin isä kuolee niin hänelle selviää sukurasite joka on joku päivä turmioksi hänelle, hänen vaimolleen sekä mahdollisille lapsille. Epätoivossaan Arthur tekee sopimuksen jonka seurauksena nuori asianajaja Jonathan Harker joutuu matkalle Transylvaniaan josta hänen ei ole tarkoitus palata. Englantiin kumminkin saapuu kreivi jonka Holmwood halusikin saapuvaksi, ei tosin hänen kotiinsa.

 Dracula on filmatisoiduin fiktiivinen hahmo elokuvien historiassa ja leffojen taso heittelee paljon. Bela Lugosi, Christopher Lee ja jopa Gary Oldman loivat ne muistettavimmat versiot tästä Bram Stokerin luomasta vampyyrikreivistä mutta toki muitakin hyviä on, esimerkiksi Frank Langella tulee mieleen. Suuri osa on kumminkin täyttä kuraa joten miksi katsoa tämä Englantilainen TV-elokuva tästä loppuun kalutusta aiheesta?

 David Suchetin vuoksi tietysti sillä harvassa on ne elokuvat joita olen mieheltä nähnyt Poirotien lisäksi. Itseasiassa jokin aika sitten Nurisemani Going Postalin lisäksi mieleen ei tule muita kuin Harry and the Hendersons ja Executive Decision jotka olen Suchetilta nähnyt ja tilannetta on ollut tarkoitus korjata jo pitkään. Tästä tuli nyt korjaus aloitettua kun älysin että elokuva on ollut hyllyssäni jo kuukausia, kiitos jonkun sumean kirppariostos kierroksen sillä enpä muistanut leffaa omistavani. Pitänee käydä hylly joku päivä ajatuksen kanssa kunnolla läpi...

 David Suchet on tässä muinaisuskontojen tutkija Abraham van Helsing ja Marc (mm. Hogfather) Warren näyttelee verenimijän roolin. Miehistä molemmat hoitavat tehtävänsä hyvin ja he tuovat tuttuihin hahmoihinsa jotain uuttakin kuten muutkin näyttelijät, tosin Mina Murraytä näyttelevä Stephanie Leonidas käy sietokyvyn päälle hyvin äkkiä. Mutta mikä tärkeintä myös tarina kerrotaan yhtäläisyyksistään huolimatta poikkeavasti vaikka tietty uskollisuus lähdemateriaalille onkin säilytetty. Uskollisuuden määrä on jotakuinkin Dario Argenton Draculan luokkaa mutta näissä elokuvissa on muunneltu eri asioita ja esikuvana tälle on kenties enemmän ollut Francis Ford Coppolan Dracula kuin Stokerin kirja. Argenton versiosta en taas tiedä mistä mies on ideoitaan ottanut sillä siinä on paikoitellen todella erikoisia visioita.

 Elokuvan suurin ongelma useamman pienen ohella on huono ohjaus ja editointi jotka syövät leffaa alusta loppuun siinä määrin että ne pudottavat 7 pisteen elokuvan 6: een pisteeseen eli Draculasta jäi juuri ja juuri positiivinen maku. Ja niin hylly jatkaa tyhjentymistään mutta eipä tuo prkl näytä vajuvan.

6/10

IMDb

Dracula

DVDCompare

-----

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti