lauantai 14. helmikuuta 2015

Hogfather


 Suuri A'Tuin on valtava kilpikonna joka matkaa läpi universumin, kantaen kilvellään neljää norsua jotka kantavat päällänsä Discworldia jonka suurin kaupunki on joen halkaisema kaksoiskaupunki Ankh-Morpork jossa valmistaudutaan Hogswatchin (meille joulu) viettoon. Eräs taho haluaa kumminkin eroon Hogfatherista ja hänen poistamisesta Assassins Guild saisi 3 miljoonaa dollaria. Onneksi Teatime (lausutaan eritavalla), yksi killan oppilaista, on jo miettinyt Hogfatherin poistamista, kuten myös Soul Cake Duckin sekä itse Kuoleman, ja tämä oppilas myös tietää tarvittavat henkilöt avustamaan poistamisessa.

 Mutta koska kyseessä on taikaolennon poistaminen niin Teatime avustajineen sotkee teoillaan rajoja joiden rikkoutuminen vaarantaa todellisuuden sekä uskomusten hauraan tasapainon. Onneksi Kuolema on alkanut pitämään ihmisistä mutta koska Kuolemalla on vaikeuksia ymmärtää eläviä niin ei hänenkään teoilla pitkälle päästä. Mutta onneksi hänen lapsenlapsensa Susan ymmärtää, edes vähän.

 Terry Pratchett on ainoa fantasia kirjailija josta pidän. Syy siihen on että miehen tekstit ovat enemmänkin parodiaa puhki kalutuista ideoista joita muu fantasia kirjallisuus on pullollaan. Miehen teoksista on tullut joitain filmatisointeja ja animaatioita ennen tätä, Terry Gilliamkin yritti tehdä oman elokuvan joskus 1990-luvulla, mutta Hogfather on ensimmäinen kunnollinen elokuva Pratchettin teksteistä, joskin TV-tuotanto. Ja onnistunut sellainen sillä vaikka karsimista onkin ollut, miehen kirjoitukset kun ovat useasti hyvin rönsyileviä ja niissä on paljon hahmojen ajatusten juoksuja, niin tähän on saatu kasattua kaikki oleellinen tarinan kannalta.

 Kyllähän tämäkin kannattaa katsoa tarkkaan sillä joitain tarinan kannalta keskeisiä asioita selitetään vain muutamalla dialogilla eikä niihin palata enää myöhemmin. Onneksi ongelmaa tämän katsomisen suhteen ei ole sillä kokonaisuus on kiinnostava kaikin puolin ja vaikka kyseessä on 9 vuotta vanha kaksiosainen TV-elokuva niin myös visuaalinen puoli on puutteistaan huolimatta toimivaa. Ainoastaan loppupuolella on joitain kohtauksia joista jäi maku että niistä puuttui joitain yksityiskohtia. Joita ei ole varmaan edes kuvattu, mitään uudestaan kuvaamisia kun tuskin on tehty ja editoijat ovat tehneet parhaansa sillä mitä heillä on ollut käytettävissä.

 Terry Pratchettillä puhkesi alzheimer joitain vuosia sitten joten mies joka on luonut uskomattomia tarinoita, maailmoja sekä hahmoja on menettämässä minuutensa. Se on alkanut näkymään miehen kirjoissakin sillä "se jokin" on viimeisimmistä tuotoksista puuttunut. Asiasta enemmän kiinnostuneille voin suositella ainakin Terry Pratchett: Choosing to Die -dokumenttia jossa Pratchett tutustuu avustetun itsemurhan tekemiseen sillä se auttaa hiukan ymmärtämään mitä alzheimeria sairastavan elämä on, ainakin sen alkuvaiheissa, ja teos on paikoitellen hyvin koskettavaakin katsottavaa.

 Hogfatherista saadaan kiittää brittiläistä SkyOne-kanavaa, joka on tehnyt lisääkin Pratchett-filmatisointeja, ja ainakin minulle tämä versio yhdestä parhaista Sir Terence David John Pratchettin kirjoista toimi hyvin.

8/10

IMDb

Hogfather

DVDCompare

-----

Trailer



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti