tiistai 22. huhtikuuta 2014

Zodiac - Director´s Cut


 4. heinäkuuta, 1969, Vallejo, Kalifornia. Nuori pariskunta murhataan ampumalla ja tekijä itse tekee ilmoituksen tapauksesta, kertoen samalla tehneensä vastaavia tekoja edellisvuonna. Kuukautta myöhemmin San Francisco Chroniclen päätoimittaja ja muutama muu sanomalehti saa kirjeen, sekä salakirjoitettuja viestejä, jossa tapauksesta kerrotaan yksityiskohtia joita ei tiedä muut kuin poliisi ja tekijä, allekirjoituksena pelkkä kiikaritähtäimen kuva. Murhia ja puhelinsoittoja tulee lisää kuten myös kirjeitä joissa tappaja uhkailee pahemmilla teoilla sekä kuvailee tarkasti muita aikaansaannoksiaan ja antaa itselleen nimen: Zodiac.

 David Fincherin ohjaama Zodiac on niitä harvoja lähemmäs kolmetuntisia elokuvia (Director´s Cutilla on kestoa n. 163 minuuttia.) JFK: n (NurinaNurkka) ohella joita voi katsoa uudestaankin. Minua kylläkin kiinnostaa sarjamurhaajat mutta uskoisin että tästä pitää murhatrillereiden ystävät ylipäätään vaikka uudestaan katsomisarvoa ei välttämättä silloin ole. Elokuva on uskottava ajankuva, mikä on tietysti positiivinen asia kun kyseessä on tositapahtumiin perustuva leffa, ja kolmiosainen tarina pitää mielenkiinnon yllä loppuun asti. Kolmiosianen siinä mielessä että elokuvan alussa asioita katsotaan enemmän median näkökulmasta, keskivaiheessa poliisien ja lopussa San Francisco Chroniclen pilapiirtäjä Robert Graysmithin omat tutkimukset nousevat keskiöön.

 Elokuva pohjautuu Robert Graysmithin kirjaan mutta oman kortensa kekoon kantoivat elokuvan tuottaja, käsikirjoittaja ja ohjaaja sillä he käyttivät 18 kuukautta omiin tutkimuksiinsa ja vaikka Zodiacin tapaus on vieläkin avoin, eli lain edustajat eivät saisi puhua tapauksesta julkisesti, niin yllättävän moni avautui tietojen suhteen, epävirallisesti tietty. On myös useita Zodiacia tutkivia harrastelijaetsiviä joista jokaisella on oma epäiltynsä mutta virallista syyllistä ei ole kuten ei tarkkaa lukua uhrien määrästäkään (Wikipedia) ja vaikka elokuva antaa varman oloisen tekijän todisteiden, sekä silminnäkijöiden, pohjalta niin epäilys on silti olemassa. Näin asian ohi on pakko vielä mainita että yksi osa syy Clint Eastwoodin Dirty Harryn (IMDb) menestykseen oli kohu joka syntyi siinä esiintyvän The Scorpio Killerin yhtäläisyyksistä Zodiacin tapaukseen joka oli Dirty Harryn julkaisun aikaan vielä kaikkien tuoreessa muistissa. Pääsyy on toki se että kyseessä on loistava elokuva.

 Zodiac on hieno kokonaisuus joskin valtaosa hahmoista jää turhan etäisiksi mutta otteessaan pitävä tarina korjaa tilannetta paljon ja vaikka leffa ei ollutkaan suurmenestys niin tulos lippukassoilla jäi kumminkin plussan puolelle. Joka tapauksessa Zodiac on hyvä lisä ohjaaja David Fincherin elokuvauraan joka sai alkunsa Alien 3: sta (NurinaNurkka).

8/10

IMDb

Zodiac

DVDCompare

DVD

BluRay

Movie - Censorship (VAROITUS!!! SISÄLTÄÄ SPOILEREITA!!!

Zodiac

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti