torstai 10. huhtikuuta 2014

Batman


 Batman on vain kuiskaus rikollisten keskuudessa eikä häntä ole korruption mädättämän virkakoneiston mielestä olemassakaan. Mutta onneksi hän on olemassa sillä muutoin Gotham City olisi täysin rikollisten vallassa hyvien jäädessä jalkoihin ja kun kaduille ilmestyy kostonhimoinen psykopaatti Joker jonka tavoitteena on ajaa koko kaupunki tuhon tielle täytyy viittasankarin nousta kuiskauksesta kaupungin pelastajaksi. Sekä hoitaa rakkauselämäänsä siinä sivussa.

 Batman sai alkunsa jo vuonna 1939 käsikirjoittaja Bill Fingerin sekä taiteilija Bob Kanen yhteistyöstä ja ensimmäinen filmatisointi saatiin 1943 (IMDb). Sittemmin on tullut useita elokuvia ja sarjoja myös animaation muodossa mutta tämä Tim Burtonin visio oli ensimmäinen vakavasti otettava versio hahmosta ja vaikka pidänkin paljon Adam Westin tähdittämästä sarjasta (IMDb) niin kyllähän tämä oli tervetullut elokuva. Mielestäni tämä kuuluu sarjakuvafilmatisointien parhaimmistoon ja varsinkin aikoinaan Batman oli ainoa uskottava sarjakuvan siirtyminen valkokankaalle, aikaisemmin kun oli nähty vain lähinnä campin puolelle meneviä yritelmiä Batmanista, Hulkista ja Supermanista. Toki tässäkin on paljon samaa henkeä kuin sarjakuvissa ja vanhassa sarjassa mm Jokerin apurien toiminnassa mutta vaikka juuret ovat selkeät niin silti ote on realistisempi.

 Batman oli oman aikansa suurin kassamagneetti syystäkin sillä elokuva on edelleen hienoa katsottavaa ja onhan Jack Nicholsonin roolityö Jokerina vieläkin uskomaton mutta vaikka mies melkein varastaakin shown niin ei Michael Keatonilla tai muillakaan mitään hävettävää ole ja jopa Kim Basinger tekee hyvän roolin. Yksi miinus on tietenkin Princen musiikit mutta valitettava tosiasia on se että tähän niljakkeen vinkumiset jostain syystä sopii yllättävän hyvin.

 Elokuvalla on ikää jo 25 vuotta (Voi Jeebus että sitä välillä tuntee olonsa vanhaksi, kävin katsomassa tämän teatterissa julkaisun aikoihin kahdesti) mutta vaikka ikä jo näkyy niin silti Batman on pitänyt pintansa hyvin ja Burtonin kolmas täyspitkä elää edelleen.

8/10

IMDb

Batman

DVDCompare

DVD

BluRay

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti