sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

16 Blocks


 Jack Mosleyn ura poliisissa on nähnyt parempiakin päiviä ja kokemus sekä alkoholismi on tehnyt hänestä välinpitämättömän, kyynisen kehäraakin jolle annetaan vain niitä hommia joita kukaan muu ei mielellään tee. Erään työvuoron lopuksi hän joutuu saattamaan todistajaa putkasta oikeustalolle mutta helppo kuljetuskeikka muuttuu suojeluksi kun joku yrittää päästää todistajan päiviltä ja vaikka Jack on kyyninen juoppo joka ei näe valoa tunnelin päässä niin usko oikeuteen ja lakiin hänellä vielä on. On aika tehdä jälleen jotain oikein.

 16 Blocksin menestys oli teatteri kierroksella vaatimaton ja kriitikotkin lyttäsivät elokuvan. Kieltämättä Bruce Willis juoppona poliisina ei ole mitään uutta tai ennennäkemätöntä ja kun juoni sekä toteutus on suhteellisen yksinkertainen (Sana perinteinen käy kuvailuihin myös jos action elokuvat ovat tuttuja 1970-luvulta lähtien.) eikä leffa ole ylipaisuneen budjetin silmäkarkki-actionia jota suuret yleisöt vaativat, tai ainoastaan saivat, pääasiassa tämän julkaisun aikaan niin vanhan aikainen leffa jäi modernimman tyylin jalkoihin.

 Ja mielestäni syyttä sillä 16 Blocks toimii ainakin kaltaiselleni vanhan koulukunnan edustajalle. Toki suuren mittakaavan rymistelyistäkin löytyy hyviä mutta niissä hahmot tuppaa olemaan täysin toissijainen seikka ja tässä niille on annettu keskeinen asema sekä sen verran tilaa kehittyä kuin tarinan alle kaksituntinen kaari antaa myöten. Näyttelijät pistävät parastaan ja jopa räppäri Mos Def on roolissaan hyvä, ja ennen kaikkea jotain tyystin muuta kuin räppäreiltä on totuttu näkemään, mutta mitä odottaa kun ohjaajana on Richard (Lethal Weapon, The Omen) Donner joka saa yleensä aina näyttelijöistään kaiken tarpeellisen irti.

 Elokuvan ote lipsuu loppua kohden mutta 16 Blocks on kumminkin loppuun asti sopivasti erilainen toiminta elokuva joka ei karkaa pahemmin sivuraiteille missään vaiheessa vaikkei tälläkään kertaa mistään mestariteoksesta ole kyse.

PS: Suomi julkaisu on Theatrical Cut eikä Alternative Cut joka on ainakin NTSC-kestonsa perusteella toista minuuttia lyhyempi ja kyseinen versio on itseltäni näkemättä mutta DVD: n extroista löytyvä synkempi vaihtoehtoinen loppu selittää ainakin suurelta osin keston eron, muista mahdollisista eroavaisuuksista ei minulla ole tarkempaa tietoa.

7/10

IMDb

16 Blocks

DVDCompare

DVD

BluRay

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti