torstai 14. elokuuta 2014

An American Haunting


 Janie kärsii painajaisista eikä muutto uuteen kotiin tainnutkaan olla se parempi vaihtoehto. Tyttö löytää talon ullakolta vanhoja tavaroita sekä päiväkirjan joka kertoo 1900-luvulla eläneen Bellin perheen tarinan ja josta saattaa löytyä myös vihjeitä Janien ongelmaan. Toistaako historia itseään?

 An American Haunting perustuu väitettyyn tositarinaan Bellin noidasta (Wikipedia) joka on yksi kuuluisimmista poltergeist tapauksista. Tapahtumille on tosin annettu selitys jos toinenkin ja koska henkimaailman asiat kuuluvat satukirjallisuuteen niin mielestäni ainoa varma asia on että Belleille tapahtui jotain joka vei perheen tuhon partaalle ja kenties siihen oli syynä oikutteleva teini-ikäinen tytär jonka käyttäytymiseen saattoi olla muutkin kuin hormoonalliset syyt.

 Mutta toki noituus, kummitukset ja räyhähenget tekevät mielenkiintoisemman tarinan erinäisille uskovaisille sekä tietysti kauhu faneille vaikka aiheesta saisikin myös erinomaisen draaman. Tämä taas on kauhudraama vaikka kauhupuoli jääkin suurelta osin ennalta arvattaviksi säikyttely yritykseksi eli tunnelmasta ei voi puhua ja kun lisäksi tarina on minulle tuttu niin tylsistyminen kävi lähellä sillä tarina josta pidän olisi ansainnut paremman toteutuksen, sen verran mielenkiintoinen se on. Hiukan päiväkirjamainen kerronta toimii osittain hyvin ja tasokkaat näyttelijät tekevät parhaansa, vaikka dialogissa onkin toivomisen varaa eikä käsikirjoituksen viilaus ylipäätään olisi ollut pahitteeksi, mutta kovin puolivillainen yritys tämä silti on.

 An American Haunting oli aikoinaan floppi jonka kriitikot haukkuivat suurelta osin syystäkin ja hyvin helposti unohdettava teos tämä onkin. Jos haluat helpon tutustumisen tarinaan niin hyvä alku siihen on Mercyful Faten loistava The Bell Witch (Joka löytyy Nurinan lopusta) ja kannattaa hyödyntää vaikka edellä olevaa Wikipedian linkkiä. Mutta kaikesta huolimatta (Ja taidan ne puolikkaat pisteet ottaa joskus käyttöön, 5,5 olisi sopivampi):

6/10

IMDb

An American Haunting

DVDCompare

DVD

Trailer

Mercyful Fate: The Bell Witch

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti