lauantai 1. helmikuuta 2014

Prince of Darkness


 Kymmeniä vuosia suljettuna olleen kirkon pappi isä Carlton kuolee hallussaan päiväkirja sekä avain kirkon kellariin. Päiväkirjasta käy ilmi että Carlton oli The Brotherhood of Sleepin vartijapappi, viimeinen lajissaan, mutta mitä hän vartioi salassa jopa Vatikaanilta? Tästä lähtee ottamaan selvää joukko tiedemiehiä sekä opiskelijoita eikä mikään olisi voinut valmistaa heitä tulevaan.

 Kun katsoin muutama pävä sitten In the Mouth of Madnessin niin sanoin sitä Nurinassa "Unohdetuksi klassikoksi" (NurinaNurkka). Aloin siis mietimään tarkemmin niitä muita unohdettuja ja tämä tuli ensimmäisenä mieleen. Katsoin Prince of Darknessin ensimmäisen kerran 12-13 vuotiaana ja täytyy myöntää etten silloin tajunnut elokuvaa mutta nyt kun katsomiskertoja on kertynyt jo parikymmentä niin väittäisin että kaikki sen hienoudet ovat avautuneet, ehkä. Elokuvan tarina on tapahtumiltaan hyvin yksinkertainen mutta niiden syyt sekä taustat ovatkin sitten monisyiset ja käsikirjoitus on yllättäviä asioita keskenään toimivasti sotkeva kokonaisuus vaikka hiukan selittelyyn sortuukin. Elokuvan tunnelma kasvaa alusta loppuun rauhallisesti eikä asioiden suhteen hätiköidä ja kritisointi katolista kirkkoa sekä sen olemassa oloa vastaan on aina plussaa. Ohjaaja John Carpenter ei tosin siedä minkäänlaisia auktoriteettejä joten hänen elokuvissa valtaapitävien kritisointi on yleistä.

 Carpenterin ja Alan Howarthin yhteistyössä tehdyt musiikit kruunaa hyvää kokonaisuutta ja näyttelijöistä sen verran että tässä mukana olevista Lisa (R.I.P.) Blount ja Donald (R.I.P.) Pleasence ovat taattua laatua eikä yksikään ole huono, pikku roolin tekevästä Alice Cooperistakin löytyy osaan tarvittavaa uskottavuutta vaikkei vuorosanoja ole ollenkaan ja ruutuaikakin on minuutin luokkaa. No hänen mukana olo toi leffalle aikoinaan jonkin verran huomiota vaikkei menestystä tullutkaan.

 Prince of Darkness on mielestäni jäänyt aivan suotta unholaan sillä kyseessä on yksi parhaista, ja ennenkaikkea persoonallisimmista, 1980-luvun elokuvista joka jättää mukavan epävarman olon ja jos tämä on sinulta näkemättä niin katsomaan siitä!

PS: Elokuva oli hiukan sensuroitu aikoinaan Suomesssa kaiken kieltävän Idioottilain-aikaan mutta ei varsinaisesti pätkitty, sopiva hidastus siellä täällä ja pieniä editoinnin ihmeitä niin ääniraita ei katkennut eikä kestoon tullut muutoksia vaikka tapahtumia saikin näppärästi piiloon.

9/10

Imdb

Prince of Darkness

DVDCompare

DVD

BluRay

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti