sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Silver Bullet


 Tarker's Mills, 1976, täysikuun jälkeinen aamu. Paikallinen juoppo löytyy junaraiteilta päätä lyhyempänä mutta iloisen kaljasiepon kohtalo laitetaan onnettomuuden piikkiin. Väkivaltaisia kuolemia alkaa tapahtumaan lisää, aina täydenkuun aikaan ja kaikki laitetaan psykopaattisen murhaajan kontolle. Syyllinen on tosin jotain täysin muuta.

 Silver Bullet perustuu Stephen Kingin Cycle of the Werewolf pienoisromaaniin ja kuuluu edelleen parhaimpiin filmatisointeihin mitä miehen töistä on tehty. Tarinassa kuvataan hyvin pienen kaupungin yhteishenkeä sekä sen varjopuoliakin ja roolisuoritukset ovat muutamaa sivuhahmoa lukuunottamatta hyviä. Gary Busey onkin tässä parhaimmillaan, vuosia ennen pään pehmenemistä, ja Corey (R.I.P.) Haim oli aikansa paras lapsinäyttelijä joka koki sen saman kohtalon jonka moni muukin nuorena Hollywoodin sylttytehtaaseen päätynyt on joutunut kohtaamaan, tosin hänet "Liian paljon, liian nuorena"-kokemus vei varhaiseen hautaan.

 Tämän lajityypin edustajan tärkein piirre eli tietysti ihmissusi on tarpeeksi hyvin tehty ja toimiva (Vastaa paljon minun mielikuvaa ihmissusista) sekä hiukan erilainen kuin lukuisissa muissa, tappava ja eläimellinen toki mutta pienillä asioilla on saatu muitakin ulottuvuuksia edes jonkin verran eikä läpi elokuvan oleva pieni pilke silmäkulmassa ole koskaan pahasta jos se vaan tehdään järkevästi.

 Tähän väliin on pakko laittaa pientä nippelitietoutta: Carlo (Alien, E.T.) Rambaldin valmistama ihmissusipuku ja mekaaninen pää oli mitoitettu stuntmiehelle joka ei päässytkään kuvauksiin joten pukuun piti tunkea huomattavasti isompi näyttelijä, hän on elokuvassakin mutta en viitsi nimetä jottei vahingossakaan paljastaisi liikaa, joka ei nähnyt puvun sisältä oikeastaan yhtään mitään. Hän joutui tekemään kohtaukset pelkästään esikoisohjaaja Daniel Attiaksen sekä muiden kuvausryhmän jäsenten ääniohjeiden mukaan ja teloi itseään siinä sivussa jatkuvasti. Tarinoiden mukaan kuvauksissa on ollut vähemmän kauhumainen ilmapiiri sokean suden säntäillessä kuvauspaikalla.

 Silver Bullet ei ole mestariteos mutta kasarihelmi kylläkin sekä hyvä ihmissusi- elokuva pienoisista kömpelyyksistään huolimatta. Leffa oli tosin ensimmäinen lajinsa edustaja jonka näin noin kymmenen vuotiaana eli se saattaa vaikuttaa arvosteluun mutta ei tätä katsoessa vieläkään vituttanut.

8/10

Imdb

Silver Bullet

DVDCompare

DVD

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti