lauantai 11. tammikuuta 2014

Micmacs


 Lapsena käytännössä katsoen orvoksi jäänyt elokuvavuokraamon työntekijä Bazil saa harhaluodista osuman päähänsä eikä luotia voi poistaa, tosin se voi tappaa hänet milloin tahana. Sairaalassaolo aikana hän menettää työnsä sekä asuntonsa eikä elämä ole helppoa kodittoman ja rahattomana. Bazil löytää kumminkin paikkansa maailmassa mutta hänen isänsä, sekä tietysti hänen oma, kohtalo huutaa kostoa. Eikä hän ole tehtävässään yksin.

 Jean-Pierre Jeunet kuuluu niihin ohjaajiin jonka tuotoksia katsoessa huomaan hymyilevänsä koko ajan, poikkeuksena Alien-Resurrection, vaikka aiheet ja tapahtumat saattavat olla synkkiäkin. Hän käyttää toistuvasti ulkoisesti erikoisen näköisiä ihmisiä mutta keskittyy heidän sisäiseen olemukseensa menemättä kumminkaan liialliseen jalustalle nostamiseen ja tekee hahmoistaan aidon tuntuisia omassa fantasiamaisessa maailmassaan. Niin käy nytkin ja kohtalon sortamista ihmisistä tehdään jotain kaunista, sympaattista ja rakastettavaa. Jeunetin huumori on hyvin omaleimaista sekä toimivaa ja tarinan kuljetus ei toista itseään eikä jää missään vaiheessa junnaamaan paikoilleen. Myös visuaalinen puoli on edelleen hienoa ja Jeunetilla riittää vielä myös omaakin tarjottavaa vaikkei suunnittelija Caro olekaan ollut Alien jälkeen yhteistyökumppanina. Elokuva on myös selkeä kannanotto aseteollisuutta vastaan joka toimii näennäisesti lain puutteissa, totuus kun on varmasti jotain muuta.

 Micmacs (Wikipedia) on visuaalisesti Delicatessenin tyylinen ja sisältää joitain viittauksia tuohon Jeunetin esikoiseen mutta vaikka tunnelmallisestikin liikutaan samoilla alueilla niin Micmacs on kumminkin ennenkaikkea oma elokuvansa, letkeä komedia jonka lopputekstien alkaessa oli pettynyt olo siksi että se loppui.

PS: Jeunet kieltäytyi Harry Potter and the Order of the Phoenixin teosta koska hän koki että sarjassa on liian selkeä konsepti johon hän ei olisi saanut lisätä mitään. Todennäköisesti niin olisi ollutkin mutta syytä Hellboysta kieltäytymiseen en tiedä ja vaikka pidänkin Guillermo del Toron versiosta niin kyllähän sitä miettii väkisinkin mitä Jean-Pierre Jeunet olisi saanut sarvipäästä aikaiseksi.

9/10

Imdb

Micmacs

DVDCompare

DVD

BluRay

Trailer


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti