keskiviikko 14. elokuuta 2013

True Horror with Anthony Head


Maailma on täynnä myyttejä ja legendoja, tarinoita yliluonnollisista olennoista ja elävistä kuolleista jotka vainoavat eläviä. Vaikka kaikki onkin vain pääosin taikauskoa lopun ollessa ihmisten kykenemättömyyttä ymmärtää normaalia ja luonnollista, joskin harvinaista, asiaa niin kaikilla on kumminkin jonkinlainen totuuspohja joka on muokkautunut vainoharhaisten sekä tietämättömien ihmisten mielessä pelottavaksi, synkäksi todellisuudeksi eikä erinäiset uskonnolliset ryhmittymät ole ainakaan auttaneet asiaa.

 Näiden legendojen syntyyn pureutuu yliarvostetusta Buffy the Vampire Slayeristä tutun Anthony Headin juontama viisi osainen Discovery Europen-sarja jossa tutkaillaan tarkemmin vampyyreihin, demoneihin, ihmissusiin, noitiin ja eläviin kuolleisiin liittyviä uskomuksia jotka elävät joillain alueilla sitkeästi vieläkin, pääosin sellaisilla joissa katolinen kirkko on ollut jollain aikaa suurena vaikuttajana. Juuret ovat toki syvemmällä mutta jos uskoo yhteen taruun niin henkilökohtainen mielipiteeni on että uskoo helpommin myös muihinkin ja jos johonkin uskoo tarpeeksi niin se muuttuu uskojalle todeksi vaikkei sillä todellisuuden kanssa välttämättä olekaan mitään tekemistä.

 Tarustoista löytyy yhteneväisyyksiä ympäri maailman, ihmisen väriin tai uskontoon katsomatta ja minulle tämä todistaa vain sen että ihmiset ovat pohjimmiltaan samanlaisia vaikka ympäristöt ja kulttuurit ovatkin muokanneet meitä eri suuntiin. Sarjassa käsitellään myös miten kristinusko muokkasi muita jumalia sopiviksi omaan tarustoonsa, kääntäen heidät sekä heihin liittyvät symbolit pääsääntöisesti pahoiksi ja turmeleviksi.  (Tämähän oikeutti läpi ajanlaskun jatkuneet hirmuteot joita ei kaduta vieläkään vaan niitä pidetään hyväksyttävinä asioina, tuhoten loppujen lopuksi miljoonia elämiä, aiheuttaen syrjintää ja vainoja vielä näinä päivinäkin. Tiedän kylläkin että liki kaikki uskonnot ovat tehneet ja tekevät samoja tekoja joten ei kaikkea voi kristittyjen ja heidän lahtarijumalansa piikkiin laittaa.)

 Jaksoissa käydään myös läpi merkittäviä tapauksia joihin pohjataan vieläkin uskonnoissa mutta niille annetaan myös vaihtoehtoinen selitys sillä huijauksia on ollut aina ja vallan pönkittäminen on kaiken alku ja juuri. Kun nykyään tiedetään jo erilaisten fyysisten ja psyykkisten sairauksien olemassaolo, joiden tutkimisen vallassa oleva kristinusko pysäytti vuosisadoiksi monen muun tieteenhaaran ohella, niin luulisi että taikauskot olisi jo poistuneet ja syrjiminen päättynyt mutta kaikki tietää ettei näin ole vaikka pientä lieventymistä onkin havaittavissa.

 Ennenkuin harhaudun liikaa omiin mielipiteisiini niin lopetellaanpas tähän: Sarja on mielenkiintoinen ja hyvä tutkielma taruihin jotka ovat muokanneet uskomuksiamme sekä kulttuuriamme peruuttamattomasti, kuvastaen pelkojamme ja halujamme vertauskuvilla jotka ovat joillekin todellisuutta. Kun taas kaltaiselleni ne ovat tarjonneet lukuisia kirjoja ja elokuvia jotka ovat avartaneet mieltäni sekä opettaneet tarun ja toden erot. Kuten myös viihdyttäneet, uudestaan ja uudestaan.

8/10

IMDb

True Horror With Anthony Head

DVDCompare

-----

"Trailer"

http://www.youtube.com/watch?v=ZtQmiZQ4XT4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti