tiistai 6. elokuuta 2013

Lord of Illusions


 Kun New Yorkilainen yksityisetsivä Harry D´Ámour tulee palkatuksi aurinkoiseen Los Angelesiin tutkimaan rutiininomaista vakuutuspetosta niin tilaisuus on tervetullut edellisen tapauksen jäljiltä. Vakuutuspetos saa kumminkin nopean käännöksen synkempään kohti maailmaa jossa todellisuuden rajoja koetellaan ja loppujen lopuksi kuolemakin saattaa olla vain illuusio.

 Lord of Illusions on kirjailija Clive Barkerin viimeisin elokuva ja todennäköisesti viimeinen sillä tämän julkaisusta on jo 18 vuotta. Mies on julkisesti ilmaissut tyytymättömyytensä studioiden toimintaan sillä kaikkia hänen elokuviaan on määräillyt joku toinen taho: Hellraiseriin tuottajat vaativat lopun joka mahdollistaisi jatko-osan teon, Nightbreedin tuotantoyhtiö typisti torsoksi saaden aikaan katsomisen arvoisen leffan mutta kumminkin vain varjon tarinan potentiaalista (ensi vuonna julkaistavan Cabal Cutin on tarkoitus lisätä elokuvaan noin 60 minuuttia Barkerin haluamaa materiaalia joka jäi aikoinaan teatteriversiosta leikkaushuoneen lattialle ja on sittemmin kerätty takaisin mm Venäläisestä piraatti VHS:stä). Tämän budjettia leikattiin viimetingassa eikä käsikirjoituksen pikaiset muutokset ole koskaan hyväksi ja kun studio vielä typisti teatteriversiota kymmenisen minuuttia niin Barkerin mitta täyttyi ja selänkääntö "unelmatehtaalle" koitti.

 Ohjaajana Barker on perfektionisti jonka jokainen kuvakulma on tarkkaan mietitty ja pidänkin tyylistä. Koska mies on myös taidemaalari niin se näkyy visuaalisuudessa, tuoden joskus hyvinkin outoja asioita ruutuun kuten tässä esim paviaanin jolle ei selitystä juurikaan tarjota. Eikä kaikkea tarvitse tietty selittääkään sillä moinen tuo omaleimaisuutta ja tiettyä mystisyyttä koko elokuvaan mikä on osuvaa sillä taikuuden maailmassa liikutaan ja mukana on pienissä rooleissa oikeitakin silmänkääntäjiä. Vanha ja halpa CGI syö visuaalisuutta mutta sitä on vähän ja kyllä se kumminkin tehtävänsä tekee.

 Clive Barkerin tarinoissa on useasti jotain salattua, kaikilta paitsi harvoilta ja valituilta piilotettua. Tämä johtunee siitä että mies salasi omaa seksuaalisuuttaan kymmeniä vuosia ja hyvä että uskaltautui tulla kaapista ulos kymmenkunta vuotta sitten mutta jos lukee esimerkiksi loistavia Books of Blood-kokoelmissa olevia novelleja niin jälkikäteen ajateltuna merkit oli kyllä havaittavissa. Erilaiset seksuaalisuudet sekä niiden perversiot ovat olleet hyvin vahvasti läsnä miehen tarinoissa olipa suuntaus mikä tahansa ja ne ovat välittyneet myös ohjaustöihin, joskin vesitettyinä.

 Vaikka elokuvista ylipäätään on liki poikkeuksetta jätetty pois kohtauksia niin niiden takaisin laittaminen Special yms Editioneihin ei ole aina ollut se paras mahdollinen veto. Mutta Lord of Illusions on niitä elokuvia jotka ovat parantuneet ns lisätyistä kohtauksista sillä ne oli tarkoitettu tähän alunperinkin eikä oltu jätetty pois rytmityksen tai heikkouden vuoksi. Näin leffa herää uuteen elämään, ei täydellisenä mutta parempana.

8/10

IMDb

Lord of Illusions

DVDCompare

DVD

BluRay

Trailer



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti