lauantai 31. elokuuta 2013

Kumaré


 Hindukasvatuksen saanut Vikram Gandhi miettii jo nuorena onko koko touhussa järkeä ja vanhimmiten uskontotieteiden opiskelijan skeptisyys vain lisääntyy. Hän alkaakin tehdä guruista dokumenttia ja huomaa selkeää hyväksikäyttöä ja manipulointia monien ns hengenmiesten touhuissa joten hän ryhtyy itse guruksi ja kokeilee minne asti pääsee intialaisella aksentilla ja keksityilla sanoilla, mantroilla, joogaliikkeeilla sekä rituaaleilla varustettu amerikassa kasvanut huuhaa guru.

 Ja hän pääseekin pitkälle yllättävän helpon tuntuisesti sillä ihmiset ikään, sukupuoleen tai sosiaaliseen statukseen katsomatta omaksuvat pelottavan helposti huuhaa opetukset ja avautuvat täysin sympaattiselle ventovieraalle. Monilla heistä on sen tason ongelmia että poliisi tai psykiatri olisi oikeampi osoite ja uskon että moni "oikea" guru tai uskonnollinen "johtaja" käyttää surutta hyväkseen vastaavanlaisia traumoja ja näin murtaa sekä manipuloi valmiiksi hauraita ihmismieliä.

 Vikram Gandhi tutustuu Kumaréna ihmisiin joilla on omia uskomuksiaan ja keksittyjä titteleitä kuten akustinen teologi mutta hän pääsee myös lähelle ihmisiä joita ei ilmeisesti kukaan ole koskaan kuunnellut ja heissä on dokumentin voima sillä vaikka he ovatkin elämäänsä liki väkisin suunnan määrääjää etsiviä poloisia niin he ovat myös ihmisiä jotka ovat hukanneet itsensä omiin solmuihinsa eivätkä kykene niistä omin voimin pois. Kuinka moni vastaavanlainen on joutunut mukaan sellaisiin lahkoihin kuin Heaven´s Gate tai Jim Jonesin kaltaisen sekopään pauloihin vain sen takia ettei ystävät tai suku ole ollut kuulemassa silloin kun olisi ollut tarve?

 Itse olen ateisti ja pidän kaikkea järjestäytynyttä uskontoa alistavana, kontrolloivana sekä yhdenmukaistavana toimintana eikä niille ole ollut käyttöä enää vuosiin, jos koskaan, ja odotin Kumarésta enemmän "Uskonnollinen Borat" meininkiä ja toki sitäkin on mutta Vikram Gandhin käsissä kultainen keskitie on hyvin hallussa. Myös Bill Maherin Religulous muistuu paikoitellen mieleen.

8/10

IMDb

Kumaré

DVDCompare

-----

Trailer



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti