sunnuntai 25. elokuuta 2013

Necronomicon - Unrated Cut


 H.P. Lovecraft on saanut vihiä Necronomiconin olemassa olosta ja hänen on saatava se haltuunsa. Tämä onnistuukin ja hän kirjoittaa siitä muistiin tarinoita joista ensimmäisessä, nimeltään The Drowned, Edward de Lapoer perii vanhan talon rannikolta ja oppii sen että kuolleen on parempi pysyä kuolleena. The Coldissa Boston Journalin toimittaja on päässyt 40 vuotta jatkuneen murhasarjan jäljille ja saakin kuultavakseen ainutlaatuisen tarinan. Whispersissä taas Philadelphian poliisi jahtaa julmaa sarjamurhaajaa joka on saanut nimen The Butcher. Ajojahti vie kumminkin jäljille joita ei terveen järjen mukaan pitäisi olla.

 Necronomicon on kauhuantologia joka perustuu H.P. Lovecraftin novelleihin. Pohjana käytetyt The Rats in the Walls,  Cool Air ja The Whisperer in Darkness on väännetty sen verran uuteen uskoon että Cool Air on ainoa jonka tunnistaa suorilta käsin, kahden muun muuttuessa niin paljon että olisi helpompi uskoa niiden olevan Lovecraftin inspiroimia tarinoita kuin se että ne pohjautuisivat tiettyihin teksteihin ja varsinkin Whispererin muokkaaminen elokuvassa nähtyyn muotoon on rikos. Mutta se on taas HPL-fani joka sisälläni kiroilee mutta entäpäs kauhufani ja kauhuantologioita mielellään katsova?

 Elokuvan kolme erityylistä tarinaa kolmen eri ohjaajan käsissä ovat toimivia, synkkiä ja jopa julmia mutta niissä on kumminkin hätäilyn makua rajallisen ajan vuoksi. Näin ollen käsikirjoitukset olisivat vaatineet viilausta eikä lisäbudjettikaan olisi ollut pahitteeksi joidenkin tehosteiden ollessa kohteliaasti ilmaistuina kömpelöitä, suurimman osan toimiessa kumminkin vallan mainiosti. Näyttelijät ovat keskitason yläpuolella Bruce Paynea lukuunottamatta sillä miehen pökkelyys on Keanu Reevesin luokkaa vaikka ulosanti nyt hiukan parempi onkin.

 Necronomicon on kelpo kauhuantologia jota ei Lovecraft puritistien kannata katsoa ellei satu haluamaan raivokohtausta mutta Mythos-faneille ehdotonta katsottavaa joka tarjoilee pientä kivaa yksityiskohtaa joilla ei muille ole mitään merkitystä.

PS: Omistamani Kreikkaversion valikossa soi toistuvana osa Ministryn Psalm 69:n alkuintroa. Jolla ei ole mitään merkitystä itse elokuvan kanssa mutta halusin vain mainita. Enkä olisi yllättynyt jos kannen kuva olisi varastettu jostain animesta, itselleni tuli jostain syystä mielikuva Urotsukidojista. Eli ilmeisesti jakelijalla ei ole ollut juurikaan uskoa elokuvaan vaan rimat on pudoteltu sujuvasti alas mutta silti Necronomicon on ok lisä Lovecraft filmatisointeihin mm The Haunted Palacen ja Hemoglobinin ohella.

7/10

IMDb

Necronomicon

DVDCompare

DVD

Movie-Censorship (VAROITUS! SISÄLTÄÄ SPOILEREITA!!!)

Necronomicon

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti