tiistai 16. joulukuuta 2014

The Hobbit: The Battle of the Five Armies + Extended Cut


 Thorin Oakenshield kumppaneineen on saanut takaisin sen mikä heille kuuluu, hobitin avustamana toki, mutta oikeuden hinta on ollut korkea. Maksajiksi ovat joutuneet myös lähiseudun asukkaat ja kun he vaativat jotain heille luvattua niin kullan sokaisema Thorin ei halua luopua omaisuudestaan vaan on valmis olemaan kunniaton eikä sanojensa mittainen. Thorinin hallussa on myös jotain toisille kuuluvaa ja kun Keski-Maan asukkaat ovat valmiita sotaan joko oikeutetusti tai ahneuttaan niin he ovat jääneet sokeiksi kaikkea elämää uhkaavan pahuuden nousulle.

 Minä pidin paljon The Lord of the Rings-trilogiasta ja varsinkin niiden pidennetyt versiot toimivat loistavasti. Myös pidennetty versio ensimmäisestä The Hobbittista toimi paremmin kuin teatteri versio mutta Smaugin liki puoli tuntia pidennetty versio on vielä katsomatta eli sen toimivuus on vielä kysymys merkki vaikka selkeästi se vaati lisäyksiä ensimmäisen tapaan. The Battle of the Five Armies suorastaan huutaa lisäyksiä sillä vaikka tarina viedäänkin loppuun ja ainakin suurelta osin kaikki oleellinen on saatu teatterissa olevaan noin 145 minuuttiseen versioon niin silti yllättävän moni asia jää ilman varmuutta ja vastausta.

 Elokuva on (ei kenties yllättäen) uskomattoman komeaa katsottavaa ja jopa 3D:tä on onnistuttu hyödyntämään hyvin mikä ei ole niin itsestäänselvyys sillä hyvin useasti 3D on vain turhaa kikkailua tai jopa rasite joka pahimmillaan heikentää katsomis nautintoa. Yksi rasite tässä ainakin on ja se on ohjaaja Peter Jackson. Mies kierrättää surutta aikaisemmista Tolkien filmatisoinneistaan tuttuja elementtejä sekä olentoja ja vaikka ne ovatkin osa Middle Earthin tarustoa niin silti niiden käyttäminen uudestaan ja uudestaan on todella heppoinen ratkaisu. Tai sitten ne ovat miehen käsikirjoittaja vaimo Fran Walshin ratkaisuja tai tuottajien vaatimuksia mutta kaikkihan on tunnetusti aina ohjaajan syytä joten kaadetaan nyt kaikki Jacksonin harteille.

 Mutta ainakin Legalos-hahmon ns. Leggy-momentit (katsokaa LotR:ien making offeja jos ette tiedä mitä tarkoitan) ovat olleet aikaisemmin Jacksonin ideoimia ja tässä niitä riittää. Kieltämättä osa toimii mutta jotkin olisivat saaneet jäädä paperille tai korvien väliin. Kaikkia hahmoja ei ole vieläkään osattu hyödyntää ja ihmettelenkin sitä että koska tekstiä on lähdetty muokkaamaan rankallakin kädellä niin miksi kääpiöiden määrää ei ole suosiolla vähennetty? Eli joitain samoja ongelmia tässä on aikaisempien osien kanssa vaikka suurimpia ojia ja allikkoja onkin saatu välteltyä, tosin lapsellinen huumori yhdistettynä irtoileviin päihin on todella pahasti ristiriidassa, noin kohdeyleisö mielessä.

 Ilmeisesti kolmatta The Hobbittia odotettiin innolla sillä Suomen kansa rikkoi tällä maan katsoja ennätykset. Aikaisempaa ennätystä piti tosin hallussa edellinen osa The Desolation of Smaug (NurinaNurkka) eli olemme näköjään hullaantuneita ainakin Peter Jacksonin näkemykseen J.R.R. Tolkienin luomasta maailmasta. Lisää emme todennäköisesti enää saa sillä Tolkien itse möi aikoinaan The Lord of the Ringsin sekä The Hobbitin filmatisointi oikeudet mutta muut miehen tekstit ovat Tolkienin perikunnan hallussa eivätkä he ole halukkaita myymään oikeuksia ja joidenkin lukemieni tietojen mukaan yksi syy olisi Jacksonin tekemät elokuvat.

 The Battle of Five Armies ei ole niin levoton kuin edeltäjänsä sillä tässä matkan päämäärä on tavoitettu eikä enää juoksennella pitkin maita ja mantuja. Jotkin kriitikot ovat sanoneet elokuvaa yhdeksi suureksi taistelu kohtaukseksi ja vaikka tässä kieltämättä rähinää riittääkin niin on joukkoon saatu muutakin ja monessa mielessä tämä onkin The Hobbit-sarjan tasaisin teos vaikka mitään asiaa The Lord of the Ringsien tasolle ei vieläkään ole. Enkä usko että tulee olemaankaan, todennäköisesti (toivottavasti) tulevasta pidennetystä versiosta huolimatta.

PS: Haluan sotasian!

7,5/10

PSS: Extended Cuttiin lisättiin noin 20 minuuttia lisämateriaalia josta liki kaikki taistelukohtauksiin. Se ei ollut sinällään yllätys sillä leffa on suurelta osin taistelua. Taistelua joka oli sekavaa sekä yllättävän mitättömän oloista mutta nyt siihen tuli jonkun verran järkeä ja laajuutta eikä vain kattilankannen kokoisella alueella hosumista ja ryntäilyä. Nyt ymmärtää miksi selkeät altavastaajat pystyivät pistämään örkeille sekä muille tarinan pahiksille turpaan.

 Yksi uusi kohtaus estää antamasta enemmän pisteitä sillä pässien vetämä kääpiöiden sotavaunu on hyvästä ideastaan ja jopa toteutuksestaan huolimatta todella raivostuttava eikä se paranna leffaa. Kuten ei paranna sekään että verta leffassa on roimasti lisää mutta ei se kyllä haittaakaan.

 Ja haluan edelleen sotasian.

7,5/10

IMDb

The Hobbit: The Battle of the Five Armies


DVDCompare

-----

Movie-Censorship (VAROITUS! SISÄLTÄÄ SPOILEREITA!!!)

The Hobbit: The Battle of the Five Armies

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti