lauantai 6. joulukuuta 2014

Dolls


 Judy on pieni tyttö jolla on vilkas mielikuvitus sekä ilkeä äitipuoli joka on kietonut tytön isän pauloihinsa (Mikä ei ole vaatinut kovinkaan kummoisia sillä sen verran munattoman oloinen kaveri mies on). Heidän autonsa jää kiinni mutaan ja koska myrsky lähestyy niin suojaa olisi löydettävä ja sellainen löytyykin vanhan kartanon muodossa jossa asuu nukkeja tekevä Gabriel vaimonsa kanssa. He, sekä muutama muukin sateelta turvaa etsivä, saavat talosta yöpaikan mutta turvapaikka muuttuu kuolemanloukuksi kun jotkut yöpyjistä ei osaa käyttäytyä kunnolla.

 Ohjaaja Stuart Gordon löi itsensä läpi kauhuelokuvia katsovien tietoisuuteen kahdella H.P. Lovecraft filmatisoinnilla jotka eivät ole kovinkaan uskollisia lähdemateriaalilleen. Se ei minua HPL-faniudestani huolimatta haittaa sillä Re-Animator (IMDb) sekä From Beyond (IMDb) ovat silti 1980-luvun kauhun parhaimmistoa ja muutoksista huolimatta kummatkin ovat hyvin Lovecraft- henkensä ylläpitäviä teoksia. (From Beyondin novelli on tosin vain muutaman sivun mittainen ja sen tapahtumat käydään läpi ennen alkutekstejä eli ymmärtäähän sen miksi siihen on pitänyt keksiä hiukan omiaan, noin 82 minuutin verran.)

 Mutta entäs Dolls joka on hänen kolmas elokuvansa yhteistyössä Brian Yuznan kanssa? Hyvinhän hän onnistuu sillä paria raivostuttavaa hahmoa lukuunottamatta elokuvassa ei ole suuria heikkouksia Tunnelma pysyy kasassa alusta loppuun, efektit toimivat mainiosti ja näyttelijät ovat laadukkaita joista jopa Judya näyttelevä 8-vuotias Carrie Lorraine onnistuu roolissaan hyvin. Näyttelijöistä vielä sen verran että olen jo vuosia ihmetellyt sitä miksi ohjaajan pitkäaikainen vaimo Carolyn Purdy-Gordon näyttelee aina Gordonin elokuvissa epämiellyttävää henkilöä. Asian on pakko olla sisäpiirin vitsi tai sitten herra Gordon on ollut alistettuna jo vuodesta 1968.

 Onko Dolls uskottava? Ei, mutta kyseessä on nukkekauhu/fantasia-elokuva huumorilla maustettuna niin eipä sen tarvitsekaan olla ja pienistä ongelmista huolimatta Dolls on edelleen hyvä lajityyppinsä edustaja jolle on kertynyt vuosien varrella minulle jo noin 20 katsomiskertaa ja kiitos 101 Filmsin BluRay julkaisun sain viimeinkin tämän helmen uudestaan hyllyyni, vanhat VHS-kasetit kun tuli myytyä jo vuosia sitten.

8/10

IMDb

Dolls

DVDCompare

DVD

BluRay

Trailer


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti