torstai 25. joulukuuta 2014

The Babadook


 Amelia jää yksinhuoltajaksi pojalle jonka synnytys reissulla lapsen isä kuolee onnettomuudessa. Pojasta kasvaa hyvin läheisriippuvainen ja kaikkea pelkäävä, huomionkipeä sekä elämänilon vievä räkänokka jonka johdosta naisella ei ole omaa elämää ellei työtä vanhainkodissa voi moiseksi laskea. Mutta vaikka Samuel onkin hermoja raastava kersa joka on vaaraksi muille lapsille ja jonka seurassa kukaan ei halua olla, ei edes Amelia itse, niin silti hän on oma lapsi jonka ongelmilla voi olla jokin ulkoinen tekijä joten tilanne saattaa olla korjattavissa. Mutta kukaan ei usko, kukaan ei auta ja jokaisella meistä on katkeamispiste.

 En pidä lapsista saatika lapsinäyttelijöistä. En halua lapsia ja vaikka monella kaverilla niitä onkin niin ei minua juurikaan kiinnosta niitä nähdä tai puhua niistä. Älkää käsittäkö väärin, on todella hienoa jos Te olette kiinnostuneita lapsistanne ja heidän elämästä mutta jos minä en halua omiakaan niin miksi Sinun jälkeläinen minua kiinnostaisi? Kai muustakin voi keskustella? Eli kun elokuvan keskiössä on lapsi hahmo niin kynnys katsomiseen on hyvin korkea vaikka tietysti hyviäkin löytyy (mm NurinaNurkka) ja koska tätä australialaista elokuvaa on kehunut itse William (The Exorcist) Friedkin "pelottavammaksi elokuvaksi koskaan" niin pitihän The Babadook katsottavien joukkoon nostaa. Tämä käsikirjoittaja/ohjaaja Jennifer Kentin ensimmäinen täyspitkä on saanut myös kriitikoilta ylistystä ja ymmärrän kyllä miksi, se sakki rakastaa tämän kaltaisia ihmisen psyykkeen kuvailuja.

 Mutta vaikka Friedkin väärässä onkin niin kriitikoiden kehujen suhteen olen jopa samaa mieltä. Elokuvan alku ottaa päähän juurikin raivostuttavan Samuel-pojan vuoksi mutta kun käytöksen tarkoitus avautuu niin elokuva vie mukanaan ja vaikkei pyörää olekaan keksitty uudestaan niin silti yllätyksiäkin löytyy. Valitettavasti raivostuttavuus Samuelin suhteen ei hellitä ihan heti ja vei oman aikansa ennen kuin poika sai minulta mitään sympatioita. No, Noah Wiseman on roolissaan kumminkin suhteellisen hyvä.

 Joka tapauksessa leffan hyvä tunnelma kestää loppuun asti ja varsinkin Essie Davis Amelian roolissa on todella loistava vaikka muista näkemistäni naisen elokuvista, mm The Matrix Reloaded (IMDb) ja The Matrix Revolutions (IMDb), en kasvoja todellakaan muista. Tosin nuo mainitut The Matrixit ovat pyyhkiytyneet päästäni suurelta osin muutenkin, hyvästä syystä. Tai niin ainakin muistelisin. Toivottavasti Jennifer Kentin ura ohjaajana jatkuu, alku ainakin on lupaava.

7,5/10

IMDb

The Babadook

DVDCompare

-----

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti