perjantai 5. joulukuuta 2014

Night of the Living Dead


 Barbra ja Johnny ovat käymässä isänsä haudalla kun heidän kimppuunsa hyökätään. Johnny pääsee rytäkässä hengestään mutta Barbra pääsee pakenemaan läheiseen taloon josta tulee suojapaikka kouralliselle ihmisiä jotka yrittävät selvitä elossa hyökkääjiä vastaan jotka ovat jotain paljon pahempaa kuin järjen valonsa kadottaneita ihmisiä.

 Night of the Living Dead. Kuka ei tätä ole nähnyt? Tai ainakin kuullut elokuvasta joskus? Kenties amishien parissa kasvanut yksilö mutta joku joka seuraa elokuvia vähänkin on väkisin törmännyt tähän kauhu klassikkoon jossain muodossa: Joko Suomessakin julkaistuun tuottaja John A. Russon 30-vuotis juhlaversioon johon kuvattiin uusia (turhia) kohtauksia 1980-luvun puolen välin korvilla, ohjaaja George A. Romeron jälkikäteen värilliseksi muuttamaan versioon johon Romerolla on oikeudet toisin kuin alkuperäiseen tai juhlaversioon (Osa syistä asiaan selviää mm Birth of the Living Dead (IMDb) dokumentista jonka YLE näytti halloweenin aikoihin), efekti maestro Tom Savinin ohjaamaan erittäin kelvolliseen vuoden 1990 uusintaversioon (IMDb)  tai sitten todella kammottavaan vuoden 2006 Night of the Living Dead 3D (IMDb) uusintaversioon jatko-osineen.

 Zombie elokuvia oli olemassa ennen Night of the Living Deadia mutta vuonna 1968 julkaistu elokuva vei koko genren täysin uuteen suuntaan sillä aikaisemmissa zombie-elokuvissa elävät kuolleet kuvattiin enemmän voodoo-tyylisinä tahdottomina orjina eikä elävien lihaa himoavina hirviöinä ja vaikka leffa onkin menettänyt iän sekä katsomis kertojen myötä tehoaan (Yksi aikoinaan ihmisiä järkyttänyt kohtaus on nykyään jopa naurettava) niin silti kyseessä on edelleen yksi merkittävimmistä, keskeisimmistä sekä parhaimmista elokuvista genressä.

 Leffan tunnelma on alusta loppuun hyvä ja amatööri näyttelijät pistävät parastaan tässä kaveri projektissa jonka avuksi tuli loppujen lopuksi Pittsburgin nimekkäitä, sekä tuntemattomia, asukkaita sen jälkeen kun ylpeys siitä että heidän kaupungissaan kuvataan elokuvaa nosti päätään. Hyvä että tulivat avuksi sillä muutoin Night of the Living Dead ei olisi välttämättä koskaan valmistunut ja Kongressin Kirjastossa olisi kopio jostain muusta "Kulttuurillisesti, historiallisesti sekä esteettisesti merkittävästä"-elokuvasta.

PS: Kiitos Savon Kinon paikalliselle teatterille siitä että sain nähdä tämän viimeinkin suurelta kankaalta.

9/10

IMDb

Night of the Living Dead

DVDCompare

DVD

BluRay

Movie-Censorship (VAROITUS! SISÄLTÄÄ SPOILEREITA!!!)

Night of the Living Dead

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti