sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Deep Red - Director´s Cut


 Kun telepaattisia kykyjä omaava Helga Ulmann saa konferenssissa näyn niin pian sen jälkeen hänet murhataan. Surman ainoa todistaja on Helgan naapuri Marcus Daly joka ei näe tekijän kasvoja mutta jokin hänen mahdollisesti näkemänsä yksityikohta jää vaivaamaan miestä. Asia ei anna hänelle rauhaa ja itsepäisen reportterin sekä Helgan ystävien avustamana Marcus aloittaa omat tutkimuksensa.

 Deep Redin Director´s Cut liikkuu myös nimellä Italian Cut ja se kertookin oleellisen: Sitä on saatavilla ainoastaan italiankieleisenä versiona jonka voi mieltää myös dubatuksi sillä pääosassa oleva David (R.I.P.) Hemmings oli britti. Toisaalta lyhymmässä englanninkielisessäkin versiossa on näyttelijöiden suorituksia dubattu joten siinä mielessä on aivan sama kumman version katsoo, kuvausten pääkieli oli kumminkin Italia. Tämä on kummikin 21 minuuttia pidempi kansainväliseen versioon verrattuna ja ainakin minusta parempi versio vaikkei lyhyempi versio missään nimessä huono ole.

 Näin Deep Redin ensimmäisen kerran tätini kanssa noin 27 vuotta sitten ja jo silloin se teki vaikutuksen nuoreen pää koppaani eikä sen vaikutus ole kadonnut vuosien tai katsomis kertojen kuluessa yhtään minnekään, oikeastaan päin vastoin. Elokuvaa katsoo aina hiukan muuttunut ja vanhentunut Nurisija joka osaa arvostaa leffassa aikaisemmin kokemiaan asioita ja saa lisäksi vielä uusia kokemuksia joita löytyikin tämän pidemmän version tiimoilta huomattavasti lisää. Deep Red on visuaalisesti hieno kokonaisuus jota tukee Goblinin täydellisyyttä hipova progesoundtrack jonka levoton, jazzmainen tempo käy loistavasti yhteen Argenton kuvauksen, ohjauksen ja editoinnin kanssa.

 Deep Redissä on pieniä epäloogisuuksia, niinkuin Dario Argenton leffoissa yleisesti on, mutta minua ne ei häiritse sillä elokuva on enemmän kuin tarinallinen kokemus, Elokuvan juoni on hyvä mutta ennen kaikkea se on visuaalinen kokemus yhdistettynä hienoon ääni- ja musiikkimaailmaan joista jokainen osa-alue jää pidemmäksi aikaa alitajuntaan. Juuri siitä syystä Deep Red kuuluu kaikkien aikojen Top-10: een ainakin minulla ja vaikka Argenton viimeisimmät, mm Dracula (NurinaNurkka), eivät ole kovinkaan kummoisia olleet niin silti hän on yksi Mestareista.

10/10

DVDCompare

DVD

BluRay

Movie-Censorship (VAROITUS! SISÄLTÄÄ SPOILEREITA!!!)

Deep Red

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti