perjantai 14. maaliskuuta 2014

True Detective Season 1


 Syrjäiseltä pellolta löytyy puun vierestä polvilleen aseteltu naisen ruumis kädet sidottuna, peuran sarvista tehty kruunu päässään ja spiraalimainen kuvio maalattuna selkään. Tätä tapausta alkaa tutkimaan Rust (Matthew McConaughey) Cohle sekä Marty (Woody Harrelson) Hart ja tutkimukset vievät kaksikon ihmismielen synkimpiin syövereihin.

 Katson hyvin harvoin sarjoja sillä valtaosa lähtee alamäkeen hyvin nopeasti, esimerkkeinä voi mainita Lostin, The Walking Deadin ja Prison Breakin joiden seuraamisen lopetin toisen kauden aikana, osa taas hiipui pikkuhiljaa (mm Criminal Minds, NCIS), joidenkin kestäessä pidempään (mm The X-Files, Bones), parhaiden loppuessa kesken (mm Twin Peaks, Firefly). Sitten löytyy tietysti arvostetut, mutta minulle mitään sanomattomat, kuten Game of Thrones, Sopranos, Hannibal, Buffy, Arrow tai True Blood joita olen yrittänyt katsoa mutta keskenhän nekin jäivät, animaatiot pidän omana lukunaan. Mutta kun tästä alkoi liikkua juttuja ja mainoksia niin tottakai kiinnitin huomiota näyttelijöihin (Kyllä, jopa Matthew McConaugheyhin) ja kun pienen tutkimisen jälkeen alkoi teksteissä vilistä sanoja kuten The King in Yellow ja Carcosa niin mielenkiinto muuttui pakko nähtäväksi. Lopullinen niitti oli se että sarja on tällä hetkellä vain kahdeksan osainen ja se vie tarinansa loppuun ja vaikka toinen kausi onkin tulossa niin siinä on uudet hahmot sekä oma tarina joka nivoutuu ilmeisesti vain osittain tämän kanssa.

 Mutta mennäänpäs itse sarjaan: Minulle True Detective on parasta mitä TV on tajonnut sitten Twin Peaksin tai The X-Filesin kuuden ensimmäisen kauden ja vaikka kyseessä onkin murhatrilleri niin oman leimansa tuo kumminkin Robert W. (Wikipedia) Chambersin tarinoista otetut vaikutteet joita on hyödynnetty tunnelmassa ja visuaalisessa puolessa hyvin. Chambershan oli H.P. Lovecraftin aikalainen sekä hengenheimolainen eli myös hänellä oli samaa epätoivoa, kaaosta ja hulluutta maailmankuvassaan kuin muillakin sen ajan kauhukirjailijoilla jotka kantoivat kortensa kekoon josta syntyi ns Cthulhu mytologia. Tämän mytologian tuntemus tuo omat lisänsä katsomis nautintoon, ainakin itselläni oli kivoja pikku väristyksiä joka jaksossa niiltä tiimoilta, mutta sen tunteminen ei ole välttämätöntä sillä True Detective on vahva sarja muutoinkin ja siitä pitää huolen loistava käsikirjoitus, ohjaus sekä tietysti pääosa kaksikko sillä Harrelson ja McConaughey tekevät molemmat elämänsä parhaimpiin kuuluvia rooleja. He ovat myös sarjan tuottajia ja rahat on käytetty hyvin sarjan luojan ja käsikirjoittajan Nic Pizzolaton tarinan viedessä kaksikkoa syvälle Louisianan suistoalueen salaisuuksiin ja tätä luontoa osaa ohjaaja Cary Fukunaga (Jonka seuraava projekti on uusintaversio minisarja IT: stä josta on jälleen tulossa ainakin kaksiosainen, se että tuleeko teattereihin vai televisioon ei ole minulla tiedossa.) hyödyntää loistavasti ja pisteen i: n päälle tekee hyvät ja ennen kaikkea hyvin käytetyt musiikit.

 True Detective on synkkä mutta valitettavan realistinen sarja sillä sen karut tapahtumat ovat suurelta osin täysin mahdollisia. Silti taustalla on koko ajan omalaatuinen pieni vire minkä vuoksi tapahtumia hiukan kyseenalaistaa mutta se saattaa johtua omasta Mythos tuntemuksestani eli saatoin etsiä tausta virettä ja niiden merkityksiä liikaakin. Oli miten oli, hieno sarja.

10/10

IMDb

True Detective

DVDCompare

-----

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti