torstai 5. marraskuuta 2015

Man-Thing


 Kyle Williams tulee uudeksi sheriffiksi Floridan rämeillä olevaan Bywaterin kaupunkiin jonka edellinen sheriffi katosi. Mies tosin alkoi osoittamaan sekoamisen mekkejä ennen häviämistään eikä hän ole ainoa seudulla kadonnut. No, rämeillähän sitä ollaan eli osa on takuulla päätynyt alligaattoreiden ruuaksi mutta ei murhatkaan ole pois laskettu vaihtoehto. Uudella sheriffillä riittää tekemistä öljyä poraavien rasististen punaniskojen ja heitä vastustavien hippien sekä intiaanien kanssa eikä muutkaan paikalliset avaudu tulokkaalle ainakaan ystävällisyyden merkeissä mutta olipa juntti, intiaani, hippi tai idiootti niin jokin muu kuin alligaattori tai ihminen tappaa heitä ja laitontahan moinen on.

 Raamattu-Koraani, Iran-Irak, SciFi Channel-SyFy Channel. Eri nimet, sitä samaa p*skaa ja vaikka tämän taustalla onkin Marvel-hahmo niin hyvästä leffasta ei todellakaan ole kyse, siitä kiitos SciFille eli nykyiselle SyFylle jolla tämän ensi-ilta jenkeissä oli. No, ei tästä voi täysin SyFyä syyttää vaikka jakelijana ja rahoittajana onkin toiminut, pääasiallinen tuotanto kun on ollut muiden käsissä.(Hämmästyttävää kyllä kanavalla oli aikoinaan myös Dog Soldiersin ensiesitys festareiden lisäksi.)

 Man-Thing on hahmona minulle liki tuntematon muutamaa esiintymistä lukuunottamatta, esimerkiksi Howard the Duckin kanssa, joten sarjakuviin en lähde vertailemaan. Enkä lähde vertailemaan myöskään DC Comicsin Swamp Thingiin (sillä Man-Thing on peräti 2 kuukautta vanhempi hahmo) vaikka mieli tekisi sillä väkisinkin tulee termi rip-off mieleen. Mutta syyttä sillä suoranaisia yhdistäviä tekijöitä ei ole kuin olennon asuinympäristö ja se että sarjakuvissa hahmoissa on joitain pieniä ulkonäöllisiä yhteyksiä, filmatisoinneissa niitä ei ole. Swamp Thing sai ensimmäisen oman filmatisointinsa itsensä Wes (R.I.P.) Cravenin käsissä ja siitä sai enemmän hupia irti kuin tästä Brett (mm. The Lawnmower Man) Leonardin ohjaustyöstä.

 Yksi leffan ongelma on hahmot joita on takuulla luotu sterotypiakäsikirjaa käyttäen. Myös editointi on todella raivostuttavaa, nopeaa välkettä jolla on yritetty peittää tehosteiden tasoa joissain kohtauksia, äänitehosteita onkin sitten otettu ainakin The Thingistä. Tarinan kuljetus on kohteliaasti ilmaistuna ontuvaa ja dialogista ei voi yksikään käsikirjoittaja olla ylpeä.

 Leffa paranee loppua kohden ja onnistuu luomaa jopa tunnelmaa paikoitellen ja ne tehosteet joista saa jotain tolkkua on tehty kohtalaisesti, osa jopa hyvin ja Man-Thing on toteutettu kelvollisesti. Kaikesta huolimatta kannattanee kumminkin jättää katsomatta.

4,5/10

IMDb

Man-Thing

DVDCompare

DVD

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti