lauantai 13. heinäkuuta 2013

[REC]


 Pieni TV-ryhmä on kuvaamassa yövuorossa olevien palomiesten työtä ja juontajan toive nähdä palomiehet tositoimissa toteutuukin, joskin täysin rutiinihommissa jonkun jäätyä lukkojen taakse omaan asuntoonsa. Mutta yksinkertainen pelastusoperaatio muuttuu silmänräpäyksessä eloojäämiskamppailuksi eikä rakennuksesta poistuminen tule kysymykseen sillä alue on pikaisesti laitettu karanteeniin. Ahtaat käytävät käyvät entistä ahtaammiksi paniikin kasvaessa.

 Espanjalaiset osoittivat tällä miten mockumentary tehdään oikein ja leffa onkin lajityyppinsä paras sekä muutoinkin parasta eurooppalaista kauhua sitten 1980-luvun jolloin väsyneet italialaiset legendat tekivät viimeiset mestariteoksensa. Elokuva on uskottavasti kuvattu ja hahmojen pelko sekä pakokauhu on kouriintuntuva ja reaktiot hyvin realistisen oloisia ja vaikka moni katsojista sanookin että "Kyllä minä tuossa tilanteessa..." niin v*tut, joku näistä sanojista on se typerä panikoija, se kaikkitietävä nilkki, se pomoksi haluava, se hysteerikko, se kaikkia muita syyttävä. Kaikki vaikuttaa kliseiltä mutta ihmiskunta nyt vaan sattuu olemaan nippu tasapäisyyksiä monissa asioissa vaikka kuinka yksilöllisyydestä paasataankin. Näitä kliseitä ei kumminkaan onneksi liikoja viljellä eli hermojaan ei tarvitse menettää.

 Leffan idea ei ole persoonallisimmasta päästä mutta toteutus toimii ja katsojan näköön lyödään yllätyksiä jotka erottaa tätä lisää monista vastaavista. Yllätyksiä poistettiin muutoinkin täysin turhasta Quarantinesta, jenkki remakesta joka on suurelta osin  liian uskollinen eikä mitään omaa edes yritetty ja kun loppukin vielä vesitettiin niin se kuuluu sarjaan "Ei olisi tarvinnut tehdä".

 Yksinkertaisuudessaan tehokas kauhuelokuva jolle on tullut jo kaksi jatko-osaa ja [REC] 4: Apocalipsis tekee tuloaan loppuvuodesta. Näihin palaan varmasti lähitulevaisuudessa.

9/10

IMDb

[REC]

DVDCompare

DVD

BluRay

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti