maanantai 15. heinäkuuta 2013

Aliens - Special Edition


 Nostromon eloonjäänyt löytyy 57 vuotta myöhemmin ja hän saa kuulla että planeetta jolta he saivat tappavan matkustajan on muokattu ihmisen asuttavaksi. Yhteydet sen asukkaisiin tietenkin katkeavat ja tässä vaiheessa selviytyjän tarina hirviöstä saa uutta huomiota sekä uskottavuutta. Ja niin ensimmäisestä tuttu Yhtiö, Weiland/Yutani jonka määräyksien vuoksi Nostromon miehistön kohtalo oli kuolema, lähettää Siirtomaiden merijalkaväen ottamaan selvää siitä mitä on tapahtunut, pakottaen lempeästi selviytyjän mukaan neuvonantajaksi, luvaten osan vanhaa elämää takaisin. Mutta mikään ennen koettu ei voi valmentaa siihen mitä on edessäpäin.

 Onko ihmisiä jotka ei olisi tätä katsonut? Välttelenkö turhaan nimien käyttöä? En nimittäin ole mikään sanaseppä niin ei tämä ihan helppoa ole mutta spoilaamisen välttämiseksi pyrin tekemään kaikkeni. Oma mokanne jos katselette hahmojen nimiä tai näyttelijöitä.

 Mutta mitä sanoa Aliensista? No, kyseessä on jatko-osa joka pistää alkuperäistä paremmaksi, kunnioittaen Ridley Scottin hienoa elokuvaa mutta toimien myös erillisenä ja yksilöllisenä leffana eikä joka ei tyydy vain toistamaan ensimmäisen kaavaa. James Cameron otti tyyliksi sotaelokuvan, armeijateknologiasta tulee itselleni mieleen Vietnamin aikainen suunnittelu, ja on tietysti huomattavasti toiminnallisempi mutta myös tunnelmapuoli toimii enkä itse löydä tästä vieläkään valitettavaa vaikka katsomiskertoja onkin kertynyt kymmeniä. Tosin olen katsonut vuosien varrella kolme eri versiota tästä (vanha 124 minuuttinen sensuurin silpoama vuokraversio, silloinen 4 min pidempi teatteriversio sekä tämä 155 min Special Edition) joten onhan tässä vaihtelevuuttakin vuosien varrella ollut.

 Näistä versioista selkeästi paras on Special Edition sillä kaikki lisätyt kohtaukset toimivat ja ne jätettiinkin aikoinaan pois vain keston vuoksi, silloin kun yli 2,5 tunnin elokuva oli kaupallinen itsemurha. Nykyään taas leffa kuin leffa vaikka väkisin venytetään lähemmäs kolmea tuntia, yleensä kokonaisuuden toimivuuden kustannuksella.

 Elokuvaa on aika järsinyt hiukan visuaalisten tehosteiden puolelta mutta ei häiritsevästi vaikka toisaalta luokittelen tämän helposti Top-10 elokuviin, ellen jopa Top-5, joten voin olla hiukan sokea mahdollisille puutteille muilla osastoilla.

10/10

IMDb

Aliens

DVDCompare

DVD

BluRay

Movie-Censorship (VAROITUS! SISÄLTÄÄ SPOILEREITA!)

Aliens

DVD vs BluRay

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti