lauantai 6. heinäkuuta 2013

Mimic - Director´s Cut



 Ihminen on tottunut olemaan evoluution huipulla ja kun joku uhkaa asemaa niin selviytymiseen käytetään mitä tahansa keinoa, olipa se moraalisesti oikein tai ei. Ja kun luonto yrittää hankkiutua jälleen eroon ihmisvitsauksesta iskemällä sen lapsiin tappaen tai rampauttaen tuhansia niin vastauksena tähän torakoiden levittämään virukseen tohtori Susan Tyler luo laboratoriossa Judaksen, uuden hyönteislajin joka on suunniteltu torakoiden poistamiseen. Pikainen ratkaisu kostautuu ja evoluution osoittaessa voimansa on ihminen jälleen heikoilla jäillä sillä eloojäämisvaistot eivät ole vain ihmisen etuoikeus.

 Guillermo del Toron ensimmäinen täyspitkä Cronos oli jo hieno osoitus lupaavasta sekä persoonallisesta ohjaajasta ja tarinankertojasta eikä Mimic pettänyt lupauksia. Alkuperäinen studion muokkaama versio tosin jätti reilusti toivomisen varaa mutta reilun kymmenen minuuttia pidempi Director´s Cut herättää koko elokuvan uuteen elämään tuomalla mukaan lisää syvyyttä B-elokuvan ideaan mutta A-luokan toteutukseen joka herättää kysymyksiä ihmisen oikeudesta olemassaoloonsa näytämällä vilauksia ihmisen raadollisuudesta ja oman edun tavoittelusta rahankiilto silmissä jolloin ihmiselämällä ei ole arvoa vaan se on vain yksi hyödyke ja kertakäyttötavara muiden joukossa. Tämäkään versio ei kumminkaan ole täysin sitä mitä del Toro haluaisi sen olevan sillä hän ei saanut kuvata kaikkea haluamaansa aikoinaan eikä myöskään ole jälkikäteen saanut oikeuksia kaikkeen kuvaamaansa materiaaliin.

 Elokuva on loistavasti valaistu, kuvattu, ohjattu, lavastettu sekä näytelty joka nosti Josh (The Goonies) Brolinin takaisin ainakin itseni tietoisuuteen vaikka muitakin välissä on tehnytkin ja jonka visuaalista ilmettä tukee Rob (The Thing) Bottinin suunnittelemat hienot olennot ja ylipäätään loistavat efektit eikä käsikirjoitus sisällä käytännössä mitään turhaa joidenkin kohtauksien jäädessä kumminkin vaisuiksi, syynä lie ainakin osittain tuottajien ja studion antamat kuvauskiellot, joka kostautuu ja sääli ettei del Toro saanut tehdä haluamaansa loppua sillä ainakin puheiden perusteella se olisi ollut huomattavasti tehokkaampi. Donald A. Wollheimin alkuperäistä novellia en ole lukenut joten siihen en pääse vertaamaan mutta täytyy sekin etsiä jostain käsiini.

 Mimic on synkkäsävyinen kauhuelokuva jollaisia ei näe tarpeeksi usein valmiiksi pureksittujen mainstream leffojen jyrätessä markkinoilla mutta sellaisia massayleisöt ilmeisesti haluaa. Tai sitten studiot työntää niitä väkisin kurkusta alas, jättäen tarjoamatta vaihtoehdon? Mitenkähän lie...

8/10

IMDb

Mimic

DVDCompare

DVD

BluRay

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti