sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Alien - Director's Cut


 Määräämättömässä tulevaisuudessa matkaa rahtialus Nostromo kohti maata. Aluksen tietokone kumminkin herättää seitsemän henkisen miehistön liian aikaisin, otaksutun S.O.S. signaalin vuoksi joka on työsopimusten vuoksi tutkittava. Pienen tuntemattoman planeetan pinnalta ei kumminkaan löydy mitään inhimmillistä mutta alukseen tulee kumminkin etsintäpartion mukana jotain ennennäkemätöntä, armotonta sekä tappavaa.

 Ridley Scottin ohjaama Alien mullisti aikoinaan scifi-elokuvat mutta myös kauhun tuomalla katsojien silmille jotain uutta. Toki aikaisemminkin oli tullut scifiä ja hirviöelokuvia mutta niitä oli aina kohdeltu B-elokuvina jollaiseksi tämäkin oli lähellä jäädä sillä jos Brandywine ei olisi ostanut käsikirjoitusta niin seuraavana jonossa olisi ollut Roger Corman eli vastaavaa tuskin olisi saatu. Mutta hyvillä tekijöillä, oikealla asenteella sekä hyvillä näyttelijöillä saatiin aikaan jotain unohtumatonta ja iästään huolimatta edelleen toimivaa ja uskottavaa sillä Scottin visio tulevaisuudesta ei ollut juuri paketista avatun näköistä ja kiiltävää vaan likaista, käytettyä ja elämää nähneen oloista realismia.

 Suuri kiitos kaiken toimivuudesta kuuluu tosin H.R. Gigerille, sveitsiläiselle taiteilijalle jonka toinen käsikirjoittaja Dan O´Bannon ja Ridley Scott saivat suostuteltua mukaan ja onnistuivat pyörtämään myös tuottajien päät samaan suuntaan. Hänen suunnittelemat maisemat sekä olennot ovat edelleen hienoja, jopa karmivia eikä muidenkaan suunnittelijoiden töissä huomautettavaa ole. Ja kun tekijät ovat tehneet suunnittelijoiden visiot kohdalleen niin ei tästä valittamista löydy.

 Elokuva sai aikoinaan aikaan myrskyn joka jatkuu osittain vieläkin mutta aikoinaan Alienin pahamaineisuus oli omaa luokkaansa ja teattereiden omistajat, silloin ei ollut suuria ketjuja samassa mittakaavassa kuin nykyään, tekivät jopa leikkauksia joihinkin kohtauksiin joko omista syistään tai jos jonkinlaisen hihhuli järjestön painostuksen alla.

 Alien on musiikkeja myöten hyvin pelkistetty painajainen jonka tehoa vähentää hiukan Scottin itsensä vuonna 2003 lisäämät kohtaukset Director´s Cuttiin (osa kohtauksista oli tosin jo vanhalla LaserDisc julkaisulla) sillä osa niistä antaa katsojalle turhia hengähdystaukoja. Tästä syystä niitä lie aikoinaan pois jätettykin sillä eivät ne tarpeellisia ole ja osittain rikkovat tunnelmaa. Ei kumminkaan häiritsevästi sillä yksi elokuva historian merkkipaaluista on edelleen hieno kokemus.
 
9,5/10

IMDb

Alien

DVDCompare

DVD

BluRay

Movie-Censorship (VAROITUS! SISÄLTÄÄ SPOILEREITA!)

Alien

Trailer




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti