lauantai 25. maaliskuuta 2017

We Were Soldiers


 Ia Drangin laakso, Vietnam, 1954. Ranskalaiset joukot joutuvat väijytykseen eikä yksikään selviä elossa. Marraskuu, 1965. Sama laakso mutta tällä kertaa vastassa on paremmin varautuneet sekä ennen kaikkea paremmin varustautuneet mutta vastustajaa aliarvioivien poliitikkojen alaiset Amerikkalaiset. Miehet rintamalla tietävät että vastustaja on otettava tosissaan mutta pääosin nuoret, kokemattomat sotilaat eivät ole varautuneet siihen miten parinkymmenen sotavuoden karkaisemat Pohjois-Vietnamilaiset pistävät vastaan.

 Mel Gibsonin nimi on ryvettynyt tehokkaasti viimeisen kymmenen vuoden aikana ja ainakin minun mielestä täysin syyttä sillä hermoromahduksen kokeneen silloisen alkoholistin muutama lause ei h*elvetti vie määritä miehen sisintä. Näinä päivinä hän on saanut jonkinasteisen synninpäästön vaikka ei moista olisi tarvinnutkaan.

 Emme saa koskaan tietää mitä kaikkea Gibson olisikaan tehnyt noiden 10 vuoden aikana jos olisi voinut mikä on sääli sillä onhan miehellä kykyjä sekä uskottavuutta liki rooliin kuin rooliin. Tässä ennen kännisekoiluja tehdyssä leffassa hän on kumminkin vain yksi monista hienon roolin tekevistä eikä yksikään näyttelijä nouse muutoinkaan selkeästi keskiöön puhtaasti siitä syystä että hahmoja on paljon kuten tapahtuma paikkojakin, asioita kun kerrotaan taistelun molempien osapuolien näkökulmasta, kotirintaman puolelta, keskeisessä osassa olevien helikopterilentäjien vinkkelistä sekä hiukan niiden kannalta jotka ei taistelua näe mutta voivat silti käskyjä antaa.

 We Were Soldiers ei ole täydellinen eikä ansaitse edes omassa genressään klassikon asemaa sillä elokuvassa on ongelmia kuvaus, ohjaus sekä editointi puolella ja osa musiikeista nyppi korvien välissä tehokkaasti. Uskollinen tapahtumille se käsittääkseni kumminkin on ja niin pa*ka sana kuin "Viihdyttävä" sotaelokuvan kohdalla onkin niin tämän(kin) kohdalla se pätee.

7/10

IMDb

We Were Soldiers

DVDCompare

Take Your Pick

Trailer

We Were Soldiers

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti