lauantai 4. maaliskuuta 2017

Logan


 Ryhmä-X on enää vain muisto eikä mutantteja ole muutenkaan kuin kourallinen jäljellä. Professori Xavier on edelleen voimissaan mikä on sikäli huono juttu koska 90-vuotiaan telepaatin dementoituva mieli on vaarallinen ympäristölle. Häntä/häneltä suojelee mies joka tunnettiin joskus Wolverinena, vuonna 2029 hänet tunnetaan kumminkin limusiinikuskina nimeltä Logan ja hänellä on omat ongelmat ikääntyvän kroppansa kanssa. Ongelmien kanssa on opittava toimimaan kun nuori tyttö astuu heidän elämään, kannoillaan joukko ihmisiä joille ei tuota ongelmia aiheuttaa tuhoa ja kuolemaa. Kuten ei tarpeen vaatiessa Loganillekaan...

 En ole mitenkään suuri X-Men fani, en ainakaan leffa puolella vaikka en nyt erityisesti ole inhonnutkaan niitä. Tosin en ole kaikkia vielä katsonutkaan, kuten esimerkiksi tätä edeltänyttä X-Men: Apocalypsea tai The Woverinea.

 Eli jotkut Loganin tematiikat ei osuneet minuun vaan ne oli selkeästi suunnattu X-Meninsä paremmin leffoista tunteville katsojille. Minulle X-Menit ovat tuttuja lähinnä 1980-luvulta joitain satunnaisia erikoisnumeroita lukuunottamatta ja Wolverine on ollut aina ryhmän ehdoton suosikki ja se tapa jolla hahmoa on joissain elokuvissa käsitelty (varsinkin surkeassa X-Men Origins: Wolverinessa) on korvennut olematonta sieluani.

 Mutta nyt kävelin teatterista ulos hiljaisena miehenä sillä Logan on mykistävä kokemus, eikä ainoastaan siksi että nyt hahmo on sitä mitä sen p*rkele pitääkin olla vaan myös siksi että kyseessä on hyvä supersankari leffa, hieno road movie ja toimiva viihde-elokuva jossa Wolverine ei karju ollessaan polvillaan vaan silloin kun hän upottaa adamantium kynnet huono onnisen k*sipään kalloon.

 Olen edelleen todella kiitollinen siitä että Deadpool potki ovet auki aikuisempaan makuun suunnatuille supersankari/sarjakuva elokuville (mielestäni Dredd olisi avannut tietä jo aikaisemmin mutta sen elokuvan potentiaali tyrittiin olemattomalla mainoskampanjalla ja onhan sellainenkin elokuvasarja olemassa kuin Blade jonka merkitystä ei voi täysin sivuuttaa) sillä ilman punanutun menestystä Logania ei varmasti olisi tehty tällaisena rosoisena ja väkivaltaisena teoksena.

 Logan ei ole sitä silmäkarkkia mitä sarjakuva leffoissa on totuttu näkemään mutta komeaa katsottavaa tämä silti on ja jo Hugh Jackmanin sekä Patrick Stewartin roolisuoritusten takia leffaa tuijotti hypnoottisena. H*lvetti jos Stewart ei ole ensi vuoden Oscar ehdokkaissa niin pidän sitä ihmeenä sillä miehen suoritus on voimakas mutta samalla myös uskomattoman hauras.

 Kun osat loksahtaa kohdalleen niin homma toimii ja ohjaaja/käsikirjoittaja James Mangold kumppaneineen onnistui tehtävässään hyvin ilman tuttuja kliseitä tai katsojan aliarvioimista. Menkäähän hyvät kädelliset teattereihin niin pian kuin mahdollista!

8,5/10

IMDb

Logan

DVDCompare

-----

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti