keskiviikko 28. joulukuuta 2016

The Ninth Configuration


 Vietnamin sota sekoitti useamman sotilaan pään ja johtoportaan huippu epäili miesten teeskentelevän tilansa. Miehiä varten perustettiin useita salaisia hoitopaikkoja joista Keskus Kahdeksantoista on vielä toiminnassa. Kaheleilla on hyvät oltavat eikä parantumista näy yhdessäkään potilaassa mutta henkilökunta alkaa käydä omilla höyryillä eikä paikan uusi psykiatrikaan ihan normaali taida olla. Hulluuden sekä minuuden raja on yllättävän häilyvä...

 Entinen käsikirjoittaja William Peter Blatty nousi lopullisesti kuuluisuuteen The Exorcistilla sillä hänen kirjansa oli menestys eikä William Friedkinin ohjaama elokuvaversio sille hävinnyt. Seurauksena Blatty sai vähän aikaa tehdä Hollywoodin puolella omia juttujaan vaikka joitain menestyksiä hänellä oli toki jo aikaisemminkin (mm. A Shot in the Dark) ollut.

 Tämä oli ensimmäinen miehen omista projekteista ja mistään menestyksestä ei voida puhua, kultista kylläkin ja tällä kertaa syystäkin sillä vaikka The Ninth Configurationista olisi voinut suhteellisen helposti tehdä sovinnaisemman elokuvan niin Blatty taisi päästää oman sisäisen hulluutensa löysän narun päähän tätä ohjatessaan sillä sana "Outo" on koko leffan ajan päällimmäisenä mielessä.

 Mutta hyvällä tavalla outo ja kyllähän tästä jo näyttelijä valintojen takia B-/kauhufani saa iloa irti, katsokaa vaikka IMDb: n tietoja. Leffa yllättää ja pitää omalaatuisuutensa loppuun asti vaikka kaikista ratkaisuista en pitänytkää. Elokuva on myös hahmovetoinen eli mitään efektimyllytystä ei tule missään vaiheessa.

 Kirjana en tätä ole lukenut mutta sen epäkohdan aion korjata mahdollisimman pian sillä puutteistaan huolimatta ainakin elokuvana The Ninth Configuration on "Unohdettu Klassikko".

8/10

IMDb

The Ninth Configuration

DVDCompare

DVD

BluRay

"Trailer" (No kun ei löytynyt 10 sekunnin etsinnällä...)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti