lauantai 28. joulukuuta 2013

Howl's Moving Castle


 Vaatimaton ompelijatar Sophie elää sodan uhkaamassa maailmassa vaatimatonta, tylsää elämäänsä. Mutta kun velho Turhatar loitsii hänet vanhaksi mummeliksi pääsee hän elämänsä seikkailuun turhamaisen Haurun Liikkuvan Linnan siivojana sekä näkemään maailman uusin silmin.

 Howl's Moving Castle perustuu Diana Wynne Jonesin kirjaan, se kuinka paljon ei ole minulle tiedossa mutta jos uskollisuus aste on samaa luokkaa kuin Ponyolla oli Pieneen Merenneitoon niin aika kaukana ollaan (Ponyo ei tosin suoraan Andersenin satuun pohjannut mutta oli kumminkin näkemys samasta aiheesta). Oli miten oli niin Howl's Moving Castle oli aikoinaan pettymys loistavan Spirited Awayn jälkeen eikä tämä vieläkään samaan yllä mutta ei elokuva huono ole sillä se pitää mukavasti otteessaan liki loppuun saakka joka lässähtää jonkun verran ja ongelmaksi muodostuu se että tarinasta tulee jossain välissä sivuseikka hahmojen viedessä kaiken huomion ja kun tarinaan yritetään palata niin se ei oikein onnistu.

 Hahmot tosin ovat ikimuistoisia ja niistä varsinkin tulidemoni Calcifer, lumottu linnunpelätti Naurispää, sekä hengitysongelmainen koira Heen pääsee esille pääosien ohella joista varsinkin Sophie vetää omalla tavallaan vertoja mille tahansa Disney prinsessalle. Leffassa on paljon noituutta ja se nähdään pääosin positiivisena sekä vapauttavana asiana, Potterin vastustajien ei kannattane tätä Jani-Petteri Räkänokalleen näyttää, vallanpitäjien ollessa eri mieltä. Pääteemana on tietysti ... Niin, katsokaa ja älytkää itse.

 Howl's Moving Castle on hyvä elokuva joskaan se ei Ghiblin mestariteoksiin yllä mutta on silti hieno osoitus Hayao Miyazakin kyvyistä tarinan kertojana sekä maailmojen luojana.

8/10

IMDb

Howl's Moving Castle

DVDCompare

DVD

BluRay

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti