maanantai 16. joulukuuta 2013

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring - Extended Cut


 Bilbo Baggins täyttää huikeat 111 vuotta mutta vanhan veri vetää vielä yhteen seikkailuun. Tämän johdosta hän jättää omaisuutensa sukulaispojalleen Frodolle mutta kun tavaroiden joukosta löytyy kultainen sormus niin on Frodon vuoro lähteä seikkailuun jonka onnistumisesta on kiinni Keskimaan tulevaisuus, pienen sormuksen ollessa yllättävän raskas taakka.

 Jokaisessa elokuvagenressä on omat merkkiteoksensa mutta fantasia sai omansa vasta huikeissa The Lord of the Rings-elokuvissa sillä aikaisemmin ei ollut tullut uskottavia ja varsinkin hyvin tehtyjä puhtaita lajityypin edustajia vaan kaikki olivat yrityksestä huolimatta kunnollista B-huttua (Krull, Dragonslayer) ellei erään itävaltalaisen tähdittämää Conania lasketa.

 Mutta Peter Jackson, jonka fani olen ollut Bad Tastesta lähtien, onnistui mahdottomaksi väitetyssä ja niin maailma sai loistavat filmatisoinnit J.R.R. Tolkienin, minulle käsittämättömistä syistä, arvostetusta kirjasarjasta joista tämä on ensimmäinen. Perustarina on hyvin yksinkertainen mutta teho ja voima löytyy rikkaasta maailmasta jonka kieltenprofessori loi ja jonka siirtyminen valkokankaalle onnistui täydellisesti. En löydä elokuvasta valittamista vaikka ensinäkeminen teatterissa ei onnistunutkaan vakuuttamaan vaan koko touhu näytti silloin Uuden-Seelannin mainosvideolta.

 Tarina avautui itselleni vasta kunnolla kotiteatterissa Extended Cuttin muodossa jonka noin 30 minuuttia lisättyä materiaalia teki tyystin eri elokuvaksi ja ehdottomasti hyvässä mielessä. Elokuvassa on pienet puutteensa kuten se että huhut liikkuu kaikkien korviin mutta kääpiö Gimli on tietämätön sukunsa kohtalosta Morian kaivoksissa ja kyseisestä tapahtumasta on jo vuosia sekä löytyy ne pakolliset kliseet kuten se että ihminen on rotuna heikko mutta yksilöistä löytyy pelastus. No, pikkuvikoja.

 En ole fantasian ystävä kirjallisuuspuolella, Terry Pratchett poikkeuksena, ja Tolkienin maailma rikkaudestaan huolimatta on niin uskomattoman tylsästi kirjoitettua että en ole saanut trilogian ensimmäistäkään loppuun saakka mutta elokuvasarjan avaus on täydellinen onnistuminen.

10/10

IMDb

The Fellowship of the Ring

DVDCompare

DVD

BluRay

Movie-Censorship

1/22/2

Trailer








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti