keskiviikko 25. joulukuuta 2013

Spirited Away


 Chihiron perhe muuttaa kaupungista syrjäiseen lähiöön eikä tyttö ole kovin innoissaan asiasta. He kumminkin eksyvät matkalla uuteen kotiin, tosin pelkkä harhaanajo ei ole kyseessä, ja he päätyvät henkien ja jumalien maailmaan josta pääseminen pois ei olekaan yksinkertaista.

 Studio Ghiblin teoksien laatu on aina vähintään hyvää mutta mestariteoksiakin joukkoon mahtuu useita Tämä on yksi niistä sillä elokuvasta ei löydy heikkouksia. Maailma on uskomattoman rikas ja tarina etenee ihmetyksestä toiseen sujuvasti, outojen asioiden vilistessä silmien edessä eikä mikään tunnu omituiselta tai väkinäiseltä vaan elokuvan maailman ja hahmot hyväksyy kyselemättä tai kyseenalaistamatta sellaisenaan.

 Tämän taidon Hayao Miyazaki on hallinnut kaikissa ohjauksissaan ja vaikka joka puolelle on uhkia niin kaikki on kumminkin turvallisen oloista eikä se häiritse saatika aiheuta ärsyyntymistä mikä yleensä on lopputulos moisesta, nyt tilalla on vain lapsenomainen uteliaisuus kaikkiin tapahtumiin aivan kuten päähenkilölläkin.

Spirited Away on huikea animaatio joka ei välttämättä sovellu perheen pienimmille, ei siksi että se olisi liian pelottava tai väkivaltainen, vaikka sellaisiakin kohtauksia saattaa herkimmille olla, vaan siksi ettei elokuva välttämättä avaudu nuorimmille eikä se sisällä Disney-söpöjä hahmoja tai väkinäistä kasvutarinaa, vaikka Disney onkin jenkkimarkkinoille jakelijana toiminut, ja yli kaksi tuntinen kestokin saattaa vaikeuttaa joidenkin katsomiskokemusta. Hiukan varttuneempi, tässä tapauksessa lähemmäs nelikymppinen, katsoja todennäköisesti löytää sisäisen lapsensa. Niin kävi ainakin itselleni vaikkei sitä kieltämättä kovin syvältä tarvitsekaan kaivella.

10/10

IMDb

Spirited Away

DVDCompare

DVD

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti