sunnuntai 18. tammikuuta 2015

The Swarm - Extended Version


 Armeija on menettänyt yhteydet yhteen ohjussiiloistaan ja tilannetta tutkimaan lähetyt löytävät siilon henkilökunnan kuolleena suljetusta huoneesta. Kuolemien syyksi epäillään aluksi kemiallista hyökkäystä mutta pian syylliseksi paljastuu Äiti Luonto afrikalaisten mehiläisten brasilialaisen, todella agressiivisen ja myrkyllisen, mutaation muodossa ja pian koko kukkien viljelyllä elantonsa tienaava lähitienoo on vaarassa. Kuten tietysti eteläinen osa Yhdysvalloista ja sitä myöten koko läntinen sivilisaatio.

 Joku nero sai 1950-luvulla ajatuksen: Viedään Afrikkalaisia mehiläisiä Brasiliaan parantamaan maan hunajan tuotantoa, valvotuissa oloissa tietysti. Mutta parisenttistä lentävää hyönteistä olikin, ei niin yllättäen, vaikea pitää aisoissa ja ennen kuin vuosikymmen vaihtui niin liki 30 parvea tätä agressiivista lajia lähti omille teilleen. Ne risteytyivät paikallisten mehiläisten kanssa ja levisivät pohjoisemmaksikin ja siitä lähtien amerikkalaisilla on ollut yksi lisäsyy elää jatkuvassa pelossa. Hollywood hyödynsi tätä(kin) pelkoa useilla elokuvilla ja The Swarm on niistä kallein sekä yksi aikansa pahimmista flopeista vaikka useammankin Oscarin saanut tuottaja Irwin Allen kasasi elokuvaan 1970-luvun suuria nimiä.

 Tottahan se on että oikeassa elämässä nämä ns. tappajamehiläiset ovat vaarallisia ja ne ovat levinneet Pohjois-Amerikankin puolelle eikä kuolonuhreilta ole säästytty mutta realismista ei tätä elokuvaa voi syyttää. Leffan tapahtumat voisivat teoriassa olla mahdollisiakin mutta esimerkiksi huono kuvaus ja ohjaus sekä surkeä editointi vievät uskottavuutta eikä tökerö dialogi tai epäuskottavat hahmot ainakaan paranna tilannetta ja vaikka varsinkin pääosien näyttelijät ovat aikansa A-listalta niin varsinaista hyvää suoritusta elokuvassa ei nähdä edes Michael Cainelta. Muutamat kohtaukset oli tosin sen verran pahasti ylinäyteltyjä että niiden aiheuttamat naurut virkisti ylipitkää (soittimen mukaan tämä versio on liki 150 minuuttia kun teatteriversio oli noin 115 minuuttinen) kokonaisuutta edes hiukan.

 The Swarm on yllättävän synkkä elokuva jossa lapsi hahmot, junat tai edes ydinvoimalat eivät ole turvassa ja leffassa kukkii vain tahaton huumori joistain komediallisista yrityksistä huolimatta. Tämän jälkeen suuren mittakaavan katastrofi elokuvia ei tehty vähään aikaan The Swarmin aiheuttamien taloudellisten menetyksien vuoksi ja ymmärrän kyllä miksi leffa floppasi sillä se on mahtaileva, yli dramatisoitu tekele ja Hollywoodin yhden aikakauden loppu jonka jälkeen tuottajien valtaa rajoitettiin, pomojen ottaessa vallan. Ja sehän oli tunnetusti yhtä toimiva ratkaisu...

4/10

IMDb

The Swarm

DVDCompare

DVD

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti