lauantai 13. syyskuuta 2014

Witching & Bitching


 Rahattomuus ei ole nautinto kenellekään, ei varsinkaan kun pitäisi maksaa elatusmaksuja naiselle joka ajaisi kenet tahansa hulluuden partaalle eikä epätoivoinen José keksi tilanteen muuttamiseksi muuta ratkaisua kuin panttilainaamon ryöstämisen muutaman kohtalotoverinsa sekä 10-vuotiaan poikansa kanssa. Ryöstö onnistuukin pienten mutkien kautta mutta pakomatka on kaikkea muuta kuin helppo, varsinkin kun törmää joukkoon noitia jotka ovat odottaneet heitä.

 Ohjaaja/käsikirjoittaja Álex de la Iglesia on tehnyt urallaan joitain kulttimaineeseen nousseita elokuvia, mm Acción Mutante (IMDb), mutta minulta miehen työt on jäänyt näkemättä tähän päivään saakka. Tämän perusteella aion kumminkin etsiä käsiini muitakin de la Iglesian ohjauksia sillä ainakin Witching & Bitching oli omaperäinen sekoitus kauhua sekä komediaa joka kumartelee kauhun suurille sekä pienille klassikoille ja ainakin minulle tuli mieleen varhaiset Sam Raimin, Peter Jacksonin ja Dario Argenton elokuvat. Mistään kopioinnista ei ole kumminkaan kyse vaan käsikirjoitus ja ohjaus vilisee pieniä viittauksia mainittujen miesten teoksiin.

 Elokuvan tarina on ottanut vaikutteita vanhoista eurooppalaisista saduista, alkuperäinen nimi Las Brujas de Zugarramurdi tarkoittaa Zugarramurdin Noitia tai ainakin jotain sinne päin, ja jopa muinaisista uskonnoista. Leffan huumori antaa viittauksia siihen suuntaan että käsikirjoitus vaiheessa on jompi kumpi kirjoittajista käynyt läpi avioeroa tai sitten hänellä on muita patoutumia naisia kohtaan sillä juttujen taso on sitä luokkaa että joku feministi saattaisi vetää jutuista vesimelonin nenäänsä. Witching & Bitchingin huumori kumminkin toimii hyvin ja toki tässä on muutakin hauskaa kuin miesten väliset keskustelut siitä kuinka monilla eri tavoilla naiset ovat tuhonneet heidän elämänsä. Ainoastaan Dupont & Dupond-tyyliset poliisit käyvät välillä hermoille mutta ei onneksi koko ajan.

 Omalaatuisen leffan kruunaa hyvät näyttelijät joista Macarena Gómez, mm H.P. Lovecraft filmatisointi Dagon (IMDb), on espanjalaisen kauhun vakio kasvoja. Evaa näyttelevä Carolina Bang jäi myös hyvin mieleen eikä tässä heikkoa suoritusta ole keneltäkään. Leffassa on omat heikkoutensa kuten muutaman kohtauksen turhan oloinen venytys mutta ne ei kumminkaan pilaa elokuvaa ja Witching & Bitching olikin minulle sekä sohvan toiselle nurkalle positiivinen kokemus sekä ennenkaikkea yllätys.

8/10

IMDb

Witching & Bitching

DVDCompare

-----

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti