lauantai 13. syyskuuta 2014

Surrogates


 Kun ihminen keksii keinon liikuttaa ajatuksensa voimalla tietokoneen avustamana synteettistä vartaloa, robottia näin kansan kielellä, niin vain muutamassa vuodessa keksintö leviää halvaantuneiden apukeinosta armeijan, viranomaisten ja jopa siviilien käyttöön. Pian kaikki käyttävät sijaiskehoa ja ihmiset eivät ole enää suoranaisesti tekemisissä keskenään mutta kun agentti Greer törmää parinsa kanssa murhiin jotka ovat tapahtuneet sijaisen tuhoamisen kautta niin pakon edessä ihminen joutuu toimimaan jälleen kerran ilman koneen tuomaa suojaa.

 Jonathan Mostow ei ole koskaan ollut kummoinen ohjaaja eikä tämä Robert Vendittin ja Brett Weldelen sarjakuvaan perustuva elokuva ole poikkeus. Tietysti hankala mennä miestä suoraan syyttämään hänen elokuviensa keskinkertaisuudesta sillä rahamiehet häärii varmasti jaloissa mutta ainakin tässä ja Terminator 3:ssa (IMDb) on täsmälleen samat ongelmat eli ulkoista komeutta kyllä löytyy ja sisältöäkin on yritetty mutta kovin heppoiseksi se jää rymistelyn vallatessa tilaa. U-571: ssä häiritsi taas se että vaikka sitä väitetään tositapahtumiin perustuvaksi niin jopa minun historian tuntemuksella voi sanoa että ainoa historiallinen tosiasia siinä oli Enigma-laite ja se että se päätyi liittoutuneiden käsiin. Miten ja kenen käsiin onkin sitten eri asia.

 Surrogatesin parhaita puolia on hyvien näyttelijöiden ohella, vaikka Willisin hahmo onkin jälleen kerran vain yksi versio John McClanesta, KNB: n maskeeraukset joiden raja uskottavan ja epärealistisen välillä on juurikin niin häilyvä kuin tarina ja leffan maailmankuva vaatii. Tarinan potentiaali on kumminkin uhrattu viihteen alttarilla sillä tässä olisi ollut kaikki tarvittava syvällisempäänkin scifi-elokuvaan tai sitten pienillä muutoksilla olisi saatu puhdas viihde-elokuva ilman ajatuksen häivää. Tällaisena sekoitus ei vaan toimi kunnolla.

 No tuhoaako tietotekniikka ihmistenvälisen kanssakäymisen ja tekee meistä ajan myötä suojakuplassa eläviä munattomia nössöjä jotka pelkäävät ihmiskontakteja? Kyllähän asia taitaa niin olla sillä vaikka tekniikan kehittymisessä on hyviäkin puolia niin totta kai se myös vieraannuttaa ihmisiä todellisuudesta koko ajan kasvavassa määrin. Sitä ajatusta Surrogates yrittää tuoda esille mutta kun käsikirjoituksen ÄO on jossain Pertti Perusnatsin kengännumeron luvuissa niin liian moni asia elokuvassa jää siitä ajatuksesta kauaksi.

6/10

IMDb

Surrogates

DVDCompare

DVD

BluRay

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti