perjantai 5. syyskuuta 2014

Akira


 Tokio tuhoutui massiivisessa räjähdyksessä vuonna 1988 ja sen raunioille rakennettiin Neo Tokio. 31 vuotta tuhon jälkeen yhteiskunta yrittää edelleen pitää itseään kasassa mutta väliinputoajia on paljon ja heistä Kanedan sekä Tetsuon kaltaisilla jengiläisillä ei toivoa tulevaisuudesta juurikaan ole. Aikaa kulutetaan tappelemalla muiden jengien kanssa mutta erään tällaisen yhteenoton tuoksinnassa Tetsuo joutuu sairaalaan ja tilanteeseen sotkeutunut armeijan salainen tutkimusryhmä huomaa hänessä jotain tuttua menneisyydestä.

 Akira oli alunperin Katsuhiro Otomon manga (Wikipedia) jonka mies itse muokkasi ja ohjasi myös animeksi (Wikipedia) mutta koska manga on noin 1200 sivuinen niin muokkauksia tehtiin rankalla kädellä jotta animesta saatiin 125 minuuttinen joten tarinasta päätyi loppujen lopuksi liikkuvaksi kuvaksi asti noin neljäsosa. Tästä johtuen myös moni niistä asioista joita käsikirjoitukseen jätettiin muutti muotoaan mutta kaikki se mikä on oleellista tarinalle onnistuttiin kumminkin säilyttämään. Tarinan seuraaminen kylläkin vaatii keskittymistä eli jos on katsomisen lomassa pakko käydä vaikka jääkaapilla niin pause-napin käyttö on suositeltavaa.

 Akira oli animen lopullinen läpimurto länsimaihin syystäkin sillä vahva tarina yhdistettynä hienoon animointiin on juurikin sitä mitä anime voi parhaimmillaan olla: Visuaalisesti hieno kokemus joka on käsityön taidonnäyte jolla on ajatuksia herättävää sanottavaakin. Ääni näyttely on näissä yleensäkin laadukasta, jopa sarjoja myöten, eikä Akira ole poikkeus ja kun äänimaailma sekä musiikit vielä toimii hyvin niin ei tätä pääse moittimaan oikein mistään.

 Koska lähdemateriaali on laaja niin toivon että joku päivä saataisiin katsottavaksi Hellsing Ultimaten (IMDb) kaltainen OVA (Wikipedia) sillä vaikka tämäkin on hieno suoritus niin silti alkuperäinen tarina ansaitsisi päästä täyteen loistoonsa myös animena. Toisaalta Ultimaten katsominen oli jopa tuskallinen kokemus: Kymmenen jaksoa noin 6 vuoden aikana. Odottavan aika oli silloin pitkä.

10/10

IMDb

Akira

DVDCompare

DVD

BluRay

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti