perjantai 6. syyskuuta 2013

World War Z


 Gerry Lane on entinen YK: n työntekijä jonka palveluksia tarvittaisiin jälleen kun ympäri maailmaa alkaa leviämään virus joka tekee kantajistaan ihmisten kimppuun käyviä raivopäitä joiden uhritkin sekoavat sekunneissa. Mutta viruksen nopea leviäminen ja tarttuminen tekee parannuksen etsimisestä maailmalta toivottomalta tuntuvan tehtävän.

 World War Z perustuu löyhästi Max (Melin poika) Brooksin hienoon kirjaan jonka filmatisointi oikeuksista käytiin kova hintasota Leonardo Dicaprion ja Brad Pittin omistamien tuotantoyhtiöiden välillä. Pittin puoli voitti ja ongelmalliset kuvaukset pääsivät käynnistymään useamman käsikirjoitusversion jälkeen ja tekstiä muokattiin läpi kuvausten sekä lukuisten uusintakuvausten aikaan. Loppukin tehtiin uudestaan useampaan otteeseen ja tuotannon ollessa näinkin ongelmallinen lopputulos on yleensä heikko mutta nyt jäädään kumminkin plussalla.

 Ellet ole lukenut kirjaa 8 kertaa ja odottanut kieli pitkällä näkeväsi viimeinkin isolla rahalla tehtyä massiivista, perinteistä zombie-elokuvaa jossa tunnelma on kaiken A ja O sillä näinhän ei filmatisoinnissa ole. Mutta käydäänhän ensin itse elokuvaan: Simon Pegg on sanonut yhdessä haastattelussa ettei hän ole nähnyt vuosiin hyvää zombie leffaa ja World War Z: ssa oli tuntunut lähinnä siltä että katsoisi muurahaisten kuhinaa. Kieltämättä hän on oikeassa sillä siltä valtavat laumat näyttävät eikä tartunnan saaneiden yksilöllinen hyökkääminen ole missään vaiheessa uhkaavan tuntuista, vaikka henki lähteekin, vaan tyylistä tulee väkisin mieleen Jim Carreyn hillitön nukutusnuoli kohtaus Ace Ventura: When Nature Callsista. Elokuvan alku on epätasainen mutta loppua kohden saadaan aikaan jopa tunnelmaakin ja viruksen kantajien käyttäytymiseen saadaan jotain omaperäistäkin eikä pelkästään 28 Days Later... kopiointia.

 Mutta miksi helvetissä kirjasta ei ole hyödynnetty muuta kuin nimi, pari tapahtuma paikkaa sekä tarinan perusrunko maailmanlaajuisesta tartunnasta? Ymmärrän sen että tarinan kertojasta pitää tehdä aktiivisempi hahmo kuin vain eloonjääneiden lausuntojen kerääjä mutta kun kirjassa olisi ollut potentiaalia kaikkien aikojen zombie-elokuvaksi, maailmanlopun sinfoniaksi ja koko genren huipentumaksi niin aikaansaannos on vain purkkapunkkia ja alaviittaus genren historiassa.

 Kirjan zombit olivat puhdasta Romeroa uhkaavasti lähestyvine laahustavine laumoineen mutta leffaan ne on muutettu Boylen aloittaman viruspikajuoksija trendin mukaisiksi ja osittain naurettaviksi omassakin tyylissään. Ja mikä pahinta niin valtaosassa kirjan tarinoista oli hyvä, ahdistava ja uhkaava tunnelma mutta elokuvassa moiseen ei päästä kuin satunnaisesti.

 Mutta loppujen lopuksi elokuvana ajatellen World War Z on kelpo viihdettä jonka parissa menee reipas kaksi tuntia sujuvasti mutta jos kirjaan vertaa niin hyi S*ATANA!!!!

7/10 (Elokuvana)
1/10 (Sovituksena)

IMDb

World War Z

DVDCompare

BluRay

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti