sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

The Lost Battalion


 Yhdysvallat liittyi Suureen Sotaan vuonna 1917 puolustaakseen demokratiaa ja vuotta myöhemmin nuori majuri Whittlesey saa liki mielipuoliselta vaikuttavan käskyn hyökätä Argonnen metsäalueelle kaikin puolin alivarustettuna eikä osalla miehistä ole edes kokemusta sodan käynnistä. Mutta käsky on käsky ja sen seurauksena sadat miehet joutuvat saksalaisten saartamiksi ja vaihtoehtoina näyttäisi olevan antautuminen tai kuoleminen. Mutta vaikka he saattavatkin olla "uhrattavissa" niin aina on kolmaskin vaihtoehto.

 The Lost Battalion on Russell Mulcahyn (mm. Resurrection NurinaNurkka) ohjaama tositapahtumiin perustuva uusintaversio vuodelta 1919 (IMDb) olevasta elokuvasta, jossa näytteli paljon paikalla oikeasti taistelleita miehiä, enkä tiedä kuinka uskollinen versio tämä sen rinnalla on. Sen kylläkin tiedä että tämän historiallista tarkkuutta on kritisoitu eli määritelmä "Tositapahtumiin perustuva" on ilmeisesti jälleen kerran suhteellinen käsite. Itse tiedän häpeällisen vähän Ensimmäisestä Maailmansodasta eli tällä kertaa pysyttelen elokuvan arvostelemisessa, ottakaa itse selkoa historiasta jos kiinnostusta on.

 Koska kyseessä on TV-elokuva 13 vuoden takaa niin rahaa ei ole ollut paljoakaan käytössä eli myös kuvauspäiviä on ollut vähän. Rahan niukkuus näkyy vähän kaikessa mutta ei kumminkaan häiritsevän paljon ja kokonaisuus onkin yllättävän laadukas odotuksiin nähtynä. Pahimmat lommot pakettiin tekee heikot henkilöhahmot sekä joidenkin näyttelijöiden puolivillaiset roolisuoritukset joista heikoin on pääosassa oleva Rick Schroder jolla ei ole tarvittavaa karismaa roolin kunniakkaaseen läpiviemiseen. Onhan hänen näyttelemä henkilökin saattanut tietysti olla persoonana mitään sanomaton mutta tällaiseen elokuvaan moinen ei vaan sovellu.

 Elokuvaa vaivaa etäisyyden tunne ja vaikka tämän katsoo sujuvasti alusta loppuun niin minkäänlaisia tunteita tai tuntemuksia leffa ei muutamaa kohtausta lukuunottamatta juurikaan herätä. Sisältöä ja sanottavaa on kumminkin sen verran että ei tämä ole vain täytettä mainoksien seassa ollut ja jos The Lost Battalion tulee joskus sotaelokuvista tai sotahistoriasta kiinnostuneelle kanava surffailua harrastaessa vastaan niin kyllä tälle kannattaa noin 88 minuuttia elämästään uhrata. Se että kannattaako tätä ihan etsimällä etsiä katsottavaksi onkin sitten toinen asia.

6/10

IMDb

The Lost Battalion

DVDCompare

DVD

Trailer







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti