lauantai 21. kesäkuuta 2014

Jack the Ripper


 Lontoon East End, 1888. Prostituoitu Mary Ann Nichols löydetään murhattuna Whitechapelista ja tapausta määrätään tutkimaan Scotland Yardista Frederick Abberline, alkoholisti joka on tehnyt pahojakin virheitä uransa varrella. Monen ihmetellessä Abberlinen nimitystä tehtävään mies itse kyseenalaistaa tehtävänsä tarkoituksen sillä huorien murhiin ei yleensä kiinnitetä huomiota, ei ainakaan Scotland Yardissa asti. Paikallisen poliisin työ on joka tapauksessa epäpätevää, jopa naurettavaa ellei kyseessä olisi murhatutkimus mutta silti:  Miksi Scotland Yard on sotkettu tapaukseen? Murhia tulee lisää ja lehdistön nauttiessa tilanteesta Whitechapelin väestö kärsii. Minne murhaajan jäljet johtavatkaan?

 Viiltäjä Jack on tuttu "nimi" kaikille jopa täällä pohjolan perukoilla tai jos ei ole niin missä helvetin kaivossa sinut on kasvatettu? Viiltäjän oikea henkilöllisyys on edelleen hämärän peitossa vaikka uskottavia epäiltyjä onkin useita, vähemmän uskottavia löytyykin vielä enemmän, ja viimeisimmän suuren tutkimuksen teki kirjailija Patricia Cornwell joka uskoo ratkaisseensa tapauksen (Wikipedia) todisteiden pohjalta vaikka lukuisat muut tutkijat ovatkin kyseenalaistaneet kirjailijan johtopäätökset. Filmatisointejakin on lukuisia mutta tämä oli ensimmäinen jonka teossa ainakin väitetysti käytettiin virallista tutkimusaineistoa joka ei ollut julkista aineistoa ainakaan tämän teon aikaan 1980-luvun lopulla. Se oliko tässä osoitettu syyllinen oikeasti murhaaja ei välttämättä selviä koskaan mutta ainakaan minusta annettu tekijä ei ole lainkaan mahdoton ajatus.

 Mutta itse tarina on joka tapauksessa toimiva sekä uskottava tässä kaksiosaisessa minisarjassa ja Jack the Ripper on kaikin puolin hyvin tehty ja näytelty TV-draama vaikka joidenkin näyttelijöiden suorituksessa onkin paljon sitä samaa mitä suomalaisen teatterikoulutuksen saaneiden "taidonnäytteissä" on totuttu näkemään. Tarina ei keskity pelkästään Viiltäjä-tutkimuksiin vaan kuvaa myös ajan henkeä sekä tapahtumia joita Whitechapelin köyhälistö alueella oli kuten kommunistisen George Luskin (Wikipedia) aiheuttamat häiriöt joihin tosin historian valossa oli syynsäkin vaikka miehen motivaatiot olivatkin todellisuudessa hyvin itsekeskeiset..

 Jack the Ripper edustaa TV-viihdettä parhaimmillaan vaikka jotkin hahmot ovat turhia, kuten Jane Seymourin näyttelemä Emma, mutta mitään suuria Nurinoita kokonaisuudesta ei kolme tuntisesta kestosta huolimatta löydy.

8/10

IMDb

Jack the Ripper

DVDCompare

DVD

BluRay

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti