lauantai 28. kesäkuuta 2014

Battlefield Earth: A Saga of the Year 3000


 Vuonna 2000 raaka muukalislaji valtasi maapallon ja tuhosi ihmiskunnan sukupuuton partaalle, tarkoituksenaan saada käyttöönsä planeettamme luonnonvarat ja etenkin kulta kiinnostaa näitä avaruuden asukkeja. Tuhat vuotta kuluu orjuudessa ja kärsimyksessä mutta syrjäisellä alueella heimonsa kanssa elelevä uhmakas Jonnie haluaa elämältään jotain muutakin kuin piileskelyä ja hän saakin enemmän kuin koskaan uskalsi toivoa. Tai pelätä.

 Battlefield Earth perustuu L. Ron Hubbardin kirjaan jota en ole lukenut siksi että mies oli pääpiruna skientologian perustamisessa ja vaikka maailmassa on pahempaakin harhaanjohtamista ollut läpi ihmiskunnan historian (Kuten katolilaiset, helluntalaiset, kreationistit, jehovantodistajat, muslimit... No, ymmärrätte varmaan mitä ajan takaa, lista on loputon mutta nuo tulee päällimmäisenä mieleen.) niin silti ajatus siitä että scifikirjailijan tekstit väännetään nykypäivänä väkisin jonkinlaiseksi todellisuudeksi on jopa hiukan etovampi vaihtoehto kuin vanhat todellisuusharhaiset uskomukset. Sitä minkä verran tämän tarina loppujen lopuksi liittyy skientologien horinoihin en edes tiedä kuten en tietysti sitäkään kuinka uskollinen filmatisointi on kirjaan verrattaessa.

 Mutta sen tiedän että kyseessä on yksi surkeimmista suuren rahan elokuvista koskaan ja Battlefield Earth onkin yksi pahimmista flopeista liikkuvan kuvan historiassa. Syitä elokuvan huonouteen on lukuisia mutta käydäänpäs läpi nyt edes pääkohtia: Leffan tarinan ydin on mielenkiintoinen, useampaan kertaan nähty tosin, ja joitain ajatuksen sekä jonkinlaisen sanoman yritelmiä on käsikirjoitukseen eksynyt mutta toteutus on typerä sekä tyhjän mahtipontinen. Surkea ohjaus ei auta epäloogisuuksien ja älyttömyyksien sarjassa joita Battlefield Earthissä on alusta loppuun ja näyttelijöistä ainoastaan Barry Pepper Jonniena on edes siedettävä, muutoin ei hyvää suoritusta tai hahmoa tekeleessä ole.

 Tuskallisinta seurattavaa on valtaajia näyttelevien suoritukset sillä rodun koppavuus ja ylimielisyys ylinäyteltynä pistää harkitsemaan mute-napin käyttöä kaukosäätimestä. Pahimman suorituksen tekee kumminkin koko tuotannon alkuunpanija John Travolta jota pitäisi lyödä vieläkin tunnin verran päivässä turpaan Battlefield Earthin vuoksi.

 Battlefield Earth on tasan tarkkaan niin huono elokuva kuin sen mainekin on eikä tämän huonoudelle jaksa edes nauraa ja ainoa positiivinen puoli elokuvassa onkin sen tehosteet. Maskeeraus ja puvustus taas... No, ne menee sille huonolle puolelle

1/10

IMDb

Battlefield Earth

DVDCompare

DVD

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti