sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Sleepaway Camp


 Kesäleiri, kuinka ihanaa. Mahdollisuus tulla kiusatuksi, joutua ohjaajien ahdistelun kohteeksi, tutustua kivaan tyttöön/poikaan, sekaantua teinien oikukkaaseen maailmaan tai päästä hengestään. Camp Arawak ei ole poikkeus näissä asioissa ja kun leiriä on käyty vain muutama päivä niin "onnettomuudet" sekä niistä johtuvat kuolemat alkavat.

 Kesäleirillä riehuva tappaja. Ei se persoonallisin idea elokuvaan mutta tässä suurimpana poikkeuksena on se että keskiössä on leirin nuoret, ei esimerkiksi ohjaajat tai lähiseudun asukkaat. Ainoa vastaava mikä minulle tulee mieleen on aliarvostettu The Burning, tosin siinä näyttelijöiden suoritukset ovat paremmat (tässä on mukana mm. Robert (R.I.P.) Earl Jones, James Earl Jonesin isä, joka oli pienellä osalla myös Maniac Cop 2:ssa ja pakkohan se on myöntää ettei vanhempi Jones ollut kovinkaan kummoinen näyttelijä).

 Sleepaway Camp on siis kulttielokuva, ei jopa kriitikoiden arvostama klassikko kuten Friday the 13th tai Halloween. Mutta genren fanien keskuudessa leffa nauttii ansaittua arvostusta kuten Intruderkin (jota en nostanut "Unohdettuihin Klassikoihin" siitä syystä että leffa on oikeasti tunnettu) vaikka noiden kolmen mainitun rinnalla tämä kovin alkeellinen ja amatöörimainen onkin.

 Mutta Sleepaway Camp on erilainen slasher sillä leffa on hillitty, kiero ja perverssi. Sekä naurettavan kömpelö mutta silti toimiva ja vaikka leffa hillitty onkin niin sensuuri iski ja leikkauksia tuli keskimäärin parin minuutin verran maanosaan katsomatta. Tosin suuri osa leikkauksista sisälsi poika/mies alastomuutta ja jos tissejä tältä slasherilta odotat niin turhaan sillä päähenkilöt ovat oikeasti 14-15 vuotiaita joten ihan tervejärkinen siveellisyys leffassa kumminkin on.

 Leffaan tuli useampikin jatko-osa joista yhden, Sleepaway Camp 4: The Survivor, tekeminen jäi kesken mutta se kumminkin julkaistiin ensin Anchor Bayn jenkkiversion boksissa ja on tietääkseni saanut myöhemmin jonkilaisen loppukäsittelyn sekä uuden julkaisun. Pitänee joskus siihenkin tutustua kuten muihinkin jatkoihin sillä tämä on ainoa minkä olen koskaan nähnyt, edellisen kerran joskus 1980-luvun lopulla eli oli jo aikakin päivittää muistikuvat.

7,5/10

IMDb

Sleepaway Camp

DVDCompare

DVD

BluRay


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti