perjantai 21. kesäkuuta 2013

A Nightmare on Elm Street


  Elm Streetin teineillä on toistuvia painajaisia mikä ei sinällään ole outoa. Mutta se että nuoret tuntuvat jakavan saman unen, tai ainakin siinä esiintyvän veitsihanskaisen sekä pahoin palaneen henkilön, onkin jo oudompaa ja varsinkin kun unet muuttuvat tappaviksi on aika huolestua ja valmistautua taistelemaan henkensä puolesta muiden tekemien syntien vuoksi.

 Wes Craven oli jo kultti nimi tätä tehdessään ja vaikkei uralle varsinaisia floppeja kuulunutkaan niin kaupallinen menestys antoi odottaa. Se ongelma ratkesi tällä, yhdellä tärkeimmistä 1980-luvun kauhuelokuvista joka ravisteli pölyjä pois jo kuolleeksi luullusta genrestä jossa kukaan ei uskaltanut tehdä mitään uutta, studioiden suoltaessa kauhupuolella markkinoille lähinnä jatko-osia. Kun New Line Cinema otti jakeluunsa 1,8 miljoonan taalan budjetilla tehdyn A Nightmare on Elm Streetin niin monikaan ei odottanut kummoisia mutta leffan tuottaessa teattereissa ensimmäisenä viikonloppuna rahat takaisin moninkertaisesti niin studion pomot huomasivat löytäneensä rahasammon joka poikii vieläkin, kaiken keskustassa ollessa Robert Englundin loistavasti tulkitsema, Cravenin vanhan koulukiusaajan mukaan nimetty, Freddy Krueger joka on synkkä ja uhkaava sekä hieno elokuvapahis jonka läsnäolo ruudulla on vaikuttavaa. Elokuvassa on uskottavat hahmot ongelmineen eikä kukaan ole täydellinen vaan inhimmillinen. Elokuva käynnisti myös erään Johnny Deppin näyttelijän uran jonka hahmon kohtalo on yksi elokuvan, ja koko genren, muistettavimmista.

 Leffa ei ole täydellinen vaan sitä nakertaa parissa kohtauksessa olevat kammottavat musiikit, ei siis kasari kammottavat vaan ylipäätään kammottavat. sekä muutavat pienet loogisuusongelmat mutta toisaalta kyseessä on elokuva jossa leikitellään unen ja todellisuuden sekoittamisella. Kuinka loogista saatika realistista sellainen voisikaan olla? Näitä pikkuvikoja taas paikkaa lukuisat yksityiskohdat jotka rikastuttaa kokonaisuutta ja lopullisena niittinä itselleni on ikimuistoinen lastenloru: One, Two, Freddy´s Coming for You...

9/10

IMDb

A Nightmare on Elm Street

DVDCompare

DVD

BluRay

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti