lauantai 5. joulukuuta 2015

Mr. Holmes


 Me kaikki vanhenemme. Niin myös suuri Sherlock Holmes joka on eläkepäivillään vetäytynyt maaseudulle hoitamaan mehiläisiä. Watson on poistunut mestarietsivän elämästä mutta hänen apunaan arjessa ja yksinäisyydessä on taloudenhoitaja sekä tämän poika. Holmes haluaisi kirjoittaa oman viimeisen seikkailunsa oikein Watsonin tekemien muutosten vuoksi mutta miehen kuuluisa äly on aloittanut hiipumisensa orastavan dementian muodossa. Vanhus yrittää muistella viimeistä tapaustaan ja hän kokeilee erilaisia muistinvirkistys konsteja mutta ajatukset ei tahdo pysyä kasassa ja aika tekee tehtäväänsä. Onko hauraalla mielellä vielä aikaa yhdelle tutkimukselle, edes sellaiselle jonka on jo kerran tutkinut?

 Ohjaaja Bill Condonin ja Ian McKellenin ensimmäinen yhteistyö oli hieno Gods and Monsters vuonna 1998. Vahva yhteistyö jatkuu tällä sillä Mr. Holmes on hyvä, monitahoinen elokuva jonka kaikkiin piirteisiin en mene sen tarkemmin mutta niitä on yllättävän paljon.

 Joka tapauksessa Mr. Holmes kyseenalaistaa monta tuttua asiaa hahmosta joka on tullut kuuluisaksi kylmästä logiikasta ja päättelykyvystä. Toki loistavaa työtä tekevän Ian McKellenin tulkinnassa on näitä tuttujakin piirteitä mutta Holmesin logiikan ja päättelykyvyn lopputuloksia sekä niiden vaikutuksia katsotaan totutusta poikkeavalla tavalla. Myös se että Watson ei olekaan hahmon tarkkailija vaan asioita katsotaan esimerkiksi taloudenhoitajan (hyvää roolia tekevä Laura Linney) ja tämän pojan näkökulmasta tuo uutta henkeä totuttuun.

 Mr. Holmes on kuin ihminen: erehtyväinen, ristiriitainen, epätäydellinen ja vaikka kuolema onkin aina läsnä niin elämän mausta ei pääse eroon vaikka kitkerää se toisinaan onkin. Mutta niistä me koostumme ja elokuvissa näiden asioiden yhdistelmä voi muuttua mielenkiintoiseksi kokonaisuudeksi ja sitä Mr. Holmes on.

8/10

IMDb

Mr. Holmes

DVDCompare

DVD

BluRay

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti